Цитомегаловірусна інфекція як предиктор патології плода, новонароджених та дітей раннього віку - Куля, О. О.; Куля, Е. О.; Kulia, О. О. (ЗДМУ, 2014)
Актуальність проблеми цитомегаловірусної інфекції зумовлена перинатальними втратами і порушеннями різного ступеня важкості. З метою узагальнити і представити сучасний погляд на етіологію, можливі патогенетичні механізми, описати основні клінічні симптоми, сучасну стратегію діагностики, лікування та профілактики цитомегаловірусної інфекції у немовлят провели огляд спеціалізованої літератури. Встановили, що різноманітність клінічних проявів пов’язана зі здатністю вірусу реплікуватися в усіх клітинах організму. Для діагностики використовують серологічні обстеження, метод полімеразної реакції. При лікуванні немовлят доведена ефективність специфічних імуноглобулінів. Профілактика передбачає дотримання гігієнічних норм, вакцинацію, введення гіперімунного специфічного імуноглобуліну. Актуальность проблемы цитомегаловирусной инфекции обусловлена перинатальными потерями и нарушениями различной степени тяжести. С целью обобщить и представить современный взгляд на этиологию, возможные патогенетические механизмы, описать основные клинические симптомы, современную стратегию диагностики, лечения и профилактики цитомегаловирусной инфекции у младенцев провели обзор специализированной литературы. Установлено, что разнообразие клинических проявлений связано со способностью вируса реплицироваться во всех клетках организма. Для диагностики используют серологические обследования, метод полимеразной реакции. При лечении младенцев доказана эффективность специфических иммуноглобулинов. Профилактика предусматривает соблюдение гигиенических норм, вакцинацию, введение гипериммунного специфического иммуноглобулина. Aim. The relevance of cytomegaloviral infection is caused by perinatal loss and disorders of varying severity. The specialized literature has been reviewed in order to compile and present a modern view on the etiology, possible pathogenetic mechanisms, to describe the main clinical symptoms, the current strategy of diagnosis, treatment and prevention of cytomegalovirus infection of infants. Methods and results. It’s been established that a variety of clinical manifestations are associated with the ability of the virus to replicate in all cells of the body. The serological survey and the polymerase reaction are used for diagnosis. Conclusion. While treating infants the effectiveness of specifi c immunoglobulin is demonstrated. Prevention involves hygiene standards, administration of specifi c hyper immune immunoglobulin and vaccination.
Цитомегаловирусная инфекция как предиктор патологии плода, новорожденных и детей раннего возраста
Сytomegalovirus infection as a pathology predictor in fetuses, newborns and children of early age
Keywords: новонароджені; цитомегаловірусні інфекції; діагностика; лікування; новорожденные; цитомегаловирусные инфекции; диагностика; лечение; Newborns; Cytomegalovirus Infections; Diagnostics; Therapy