Нові можливості прогнозування перебігу бронхіальної астми у дітей із застосуванням біологічних маркерів - Ройко, М. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
На сьогодні, завдяки розкриттю патогенезу та розробці ефективної терапії, БА відносять до тих захворювань, що можуть мати повністю контрольований перебіг. Проте є 10-15% пацієнтів які мають неконтрольований перебіг захворювання та потребують призначення високих доз стероїдів. Відповідно до результатів досліджень останніх років однією із можливих причин такого явища, називають внутрішні механізми персистенції реакції запалення. Перспективним є подальше дослідження біологічних маркерів та розкриття механізмів ендогенної БА. Попередні результати використання біологічних препаратів та їх висока ефективність не тільки при лікування БА та інших захворювань, що пов’язані з персистуючим запаленням, підтверджують актуальність обраного напрямку. Невирішеним, на сьогодні, лишається прогностична роль біологічних маркерів та можливість їх використання для призначення таргентної терапії при БА у дітей.
Keywords: тези доповідей