Дослідження впливу анолітної та католітної води на бактеріальну культуру bacillus subtilis в присутності антибіотика - Федоров, А. І. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Вода має певні фізико-хімічні властивості, які забезпечують їй вирішальну роль у процесах життєдіяльності людини та у розвитку хвороб. Католітна вода повинна стимулювати процеси життєдіяльності пробіотичної бактеріальної культури в тому числі під дією антибіотика. Анолітна вода повинна пригнічувати життєдіяльність даної культури під дією антибіотика та безпосередньо без неї. Метою дослідження було експериментальне вивчення впливу електроактивованої води на пробіотичну бактеріальну культуру Bacillus subtilis в присутності антибіотика Бензилпеніциліну. Матеріал і методи. В ході дослідження була використана бактеріальна культура Bacillus subtilis, виготовлена з пробіотика Біоспорину, в складі якого містився пробіотичний штам даної культури. Для отримання католіту та аноліту проведено діафрагмовий електроліз водопровідної води, інокульовано культуру на поживне середовище. Мікроорганізми забарвлено за допомогою фуксину, досліджено під мікроскопом морфологію бактеріальної культури. Реакцію флори на Бензилпеніцелін досліджено методом антибіотичної активності мікроорганізмів. Загалом опрацьовано 15 груп матеріалів. Розраховані критерії Фішера та Стьюдента.
Keywords: тези доповідей