Вплив стратегії комплексного індивідуалізованого підходу до лікування на периопераційні зміни у стані здоров’я хворих із гострою кишковою непрохідністю пухлинного ґенезу - Кубрак, Михайло Анатолійович; Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Ярешко, Неля Олександрівна (My University, 2025)
Мета роботи: проаналізувати периопераційні зміни у стані здоров’я хворих із гострою кишковою непрохідністю пухлинного генезу, в яких застосовували стратегію комплексного індивідуалізованого підходу до вибору тактики лікування шляхом використання прогностичної шкали CR-POSSUM. Матеріали і методи. Проаналізовано дані 74 (100 %) хворих, які проходили лікування з приводу злоякісної патології товстої кишки, ускладненої гострою кишковою непрохідністю (ГКН). У лікуванні цих пацієнтів використовували розроблену стратегію комплексного індивідуалізованого підходу до вибору тактики лікування. На етапі госпіталізації, доопераційному етапі, на першу добу післяопераційного періоду та перед випискою зі стаціонару хворим проводили оцінку стану здоров’я за шкалою СR-POSSUM. Результати. За результатами оцінки стану здоров’я на етапі госпіталізації, середній бал за фізіологічною субшкалою (ФС) шкали CR-POSSUM склав (11,83±3,67) бала, за ХС – (10,79±2,84) бала. Ризик смертності становив (7,30±2,19) %. Через 12–24 год після проведення комплексу консервативного лікування та ендоскопічної декомпресії оцінка за ФС склала (10,21±3,02) бала (р=0,0012), за ХС – (10,51±2,71) бала (р=0,6481). Ризик летальності становив (6,12±1,88) % (р=0,0008). Через 24 год після хірургічного втручання середній бал за ФС склав (11,62±3,41) бала (р=0,0047), за ХС – (10,57±2,73) бала (р=0,8671). Ризик смертності становив (6,92±1,94) % (р=0,0322). Висновки. У пацієнтів із гострою кишковою непрохідністю пухлинного генезу при використанні стратегії комплексного індивідуалізованого підходу до вибору тактики лікування вдалося покращити загальний стан ії здоров’я у доопераційному періоді – оцінка за ФС шкали CR-POSSUM знизилася з (11,83±3,67) бала до (10,21±3,02) бала, р=0,0012. За рахунок використання розробленої тактики вдалося знизити ризики летальності у групі дослідження з (7,30±2,19) % до (6,12±1,88) %, р=0,0008.
Keywords: рак; товста кишка; ускладнення; кишкова непрохідність; прогностичні шкали; CR-POSSUM