Удосконалення лікування вторинної адентії з використанням дентальних імплантатів - Сидор, Олександр Вікторович; Sydor, O. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Дисертацію присвячено підвищенню якості хірургічного етапу дентальної імплантації в реабілітації пацієнтів із дефектами зубних рядів шляхом обґрунтування вибору системи дентальних імплантатів. Незважаючи на бурхливий розвиток стоматологічної науки, запальні ускладнення виникають навколо 40,0 % встановлених імплантатів. Високий ризик розвитку мукозиту і періімплантиту, а також час, необхідний для реабілітації таких пацієнтів, зумовлюють необхідність оптимізації хірургічного етапу імплантації. На перебіг репаративних процесів навколо встановленого імплантату впливають біологічні, хімічні і фізичні загальні та місцеві фактори. Важливу роль у системі взаємодії інтерфейсу кісткової тканини та поверхні дентального імплантату відіграють особливості конструкції імплантату, морфологія та хімічні особливості покриття його поверхні. Незважаючи на багаторічний досвід у дослідженні особливостей поверхні імплантатів різної модифікації, їхнього впливу на процес остеоінтеграції, досі недостатньо даних, доступних для практичної стоматології. Наявні у фаховій літературі відомості мають більше наукову, дослідницьку цінність, не наводять необхідні для молодого лікаря практичні рекомендації щодо вибору системи імплантатів. Нині більшість практикуючих імплантологів обирають систему імплантатів, спираючись на інформацію, що представлена виробником, або на особистий досвід. Недостатньо місцевих факторів визначені у плануванні реабілітації стоматологічних пацієнтів. Недостатня увага до всіх можливих факторів ризику, а також те, що в плані лікування не передбачені зміни, може стати причиною ускладнення процесу реабілітації, конфліктних ситуації між пацієнтом і лікарем. The dissertation is devoted to the advancement of surgical stage of dental implantation in the rehabilitation of patients with dentition defects by reasoning the choice of a dental implant system. Regardless of the rapid developments of dental science, inflammatory complications occur in about 40.0 % of placed implant sites. The high risk of developing mucositis and peri-implantitis, as well as the time required for rehabilitation of such patients, necessitate optimization of the surgical stage of implantation. To overcome the reparative processes around the installed implant, biological, chemical and physical environmental and local factors are infused. An important role in the system of interaction between the bone tissue and the surface of the dental implant is played by the specific design of the implant, the morphology and the chemical characteristics of the surface coating. Despite the extensive evidence that has been studied regarding the surface features of various modifications of implants, their influence on the process of osseointegration, there is still a lack of data available for practical dentistry. Data presented from the literature may be of greater scientific value, but do not bring to the surface practical recommendations necessary for a young doctor when choosing an implant system. Most practicing implantologists today choose an implant system based on the information provided by the manufacturer, or on a personal preference. A lack of local factors was identified in the planned rehabilitation of dental patients. Failure to consider all risk factors and failure to make changes in the treatment plan may cause complications in the rehabilitation process and create conflict situations between the patient and the doctor.
Improvement of treatment of secondary adentia with the use of dental implants
Keywords: імплантат; періімплантит; мукозит; щелепно-лицева ділянка; запалення; адентія; дефект зубного ряду; антибіотикотерапія; поверхня імплантату; слизова оболонка; лікування; implant; peri-implantitis; mucositis; maxillofacial area; inflammation; adentia; dentition defect; antibiotic therapy; implant surface; mucous membrane; treatment