Людський капітал як об'єкт соціальної відповідальності фармацевтичної організації - Ткаченко, Наталя Олександрівна; Громовик, Б. П.; Ткаченко, Н. А.; Громовик, Б. П.; Tkachenko, N. O.; Gromovik, B. P. (My University, 2014)
Мета роботи - вивчення сутності ЛК як об'єкту соціальної відповідальності ФО і практичних аспектів формування структури інвестування в ЛК фармацевтичної галузі. У роботі використані теоретичні та емпіричні методи: інформаційний пошук, узагальнення, моделювання. В якості матеріалів дослідження використані результати фундаментальних і прикладних досліджень вітчизняних і зарубіжних фахівців з даного питання. На основі теоретичного узагальнення даних наукової літератури визначено сутність ЛК, його взаємозв'язок з людським потенціалом і соціальним капіталом. Шляхом моделювання виділено п'ять складових ЛК ФО: загальний, специфічний і інтелектуальний ЛК, ноу-хау, особливі управлінські та інтелектуальні технології. При цьому зазначено, що ЛК ФО формується завдяки ринку праці та системі безперервної, зокрема фармацевтичної, освіти. Показано, що вкладення в ЛК стають довгостроковим фактором конкурентоздатності і виживання ФО. При цьому витрати, пов'язані з ними, розглядаються як соціальні інвестиції - основне джерело доходу в майбутньому і як вища форма соціальної відповідальності ФО. The purpose of this work is to study the essence of HC as an object of social responsibility in a pharmaceutical organization and the practical aspects of investing structure formation in to HC of the pharmaceutical industry. We have used both theoretical and empirical methods: information search, generalization, modelling. The materials used in the research were the results of fundamental and applied study of domestic and foreign experts on the subject. On the basis of theoretical generalization of scientific literature data, it was defined the essence of HC, its relationship with the human potential and social capital. By modelling we have identified five components of HC in the pharmaceutical organization: general, specific and intellectual HC, know-how, special managerial and intellectual technologies. At the same time it was noted that HC is formed owing to the labor market and the system of continuous, in particular pharmaceutical education. It was shown that investments to HC become long-term factor of competitiveness and survival of pharmaceutical organization. The expenditures associated with them are treated as social investments - the main source of income in the future and as the highest form of social responsibility of pharmaceutical organization.
Человеческий капитал как объект социальной ответственности фармацевтической организации
Humen capital as a subject of social responsibilyty in a pharmaceutical organization
Keywords: людський капітал; соціальна відповідальність; фармацевтична організація; человеческий капитал; социальная ответственность; фармацевтическая организация; human capital; social responsibility; pharmaceutical organization