Порівняльний аналiз випадкiв смертi вiд ВIЛ/СНIД-асоцiйованого туберкульозу в залежностi вiд типу специфiчного процесу - Шальмін, Олександр Самуілович; Разнатовська, Олена Миколаївна; Ясінський, Роман Миколайович (Запорізький державний медичний університет, 2013)
У статтi проведено аналiз випадкiв смертi хворих на ВIЛ/СНIД-асоцiйований туберкульоз у залежностi вiд типу специфiчного процесу, якi знаходилися на диспансерному облiку i лiкуваннi в протитуберкульозних диспансерах м. Запорiжжя за перiод 2010-2012 рр. Встановлено, що у пацiєнтiв з ко-iнфекцiєю переважав низький рiвень CD4+-клiтин i легеневий дисемiнований туберкульозом. У хворих з ко-iнфекцiєю з рецидивним туберкульозом частiше зустрiчалися несприятливi соцiальнi фактори. У пацiєнтiв з рецидивним туберкульозом та хiмiорезистентним туберкульозом частiше знаходили деструкцiї в легенях та туберкульоз передував появi ВIЛ. У хворих з ко-iнфекцiєю з хiмiорезистентним туберкульозом частiше реєстрували бактерiовидiлення.
Keywords: ВIЛ/СНIД-асоцiйований туберкульоз; уперше дiагностований туберкульоз легень; рецидиви туберкульозу; хiмiорезистентний туберкульоз