Эзофагогастродуоденофиброскопия в дифференциальной диагностике острого панкреатита - Сырбу, И. Ф.; Новохатний, П. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Розглянуто досвід застосування езофагогастродуоденофіброскопії у 156 пацієнтів з підозрою на гострий панкреатит. Повноцінний огляд слизової стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки виконали у 86 пацієнтів (55,1%). З’ясовано ряд особливостей ендоскопічної картини при гострому панкреатиті. У 52 (46,4%) виявлено випадіння шлункового вихідника в просвіт шлунка. У 43 (38,4%) з них пілоричний відділ шлунка був помірно спазмований. Численні ерозії шлунка та дванадцятипалої кишки мали місце в 39 (34,8%) спостережень. Дуоденогастральний рефлюкс виявили у 40 (35,7%) пацієнтів. Дослідження, що супроводжувалось надмірною інсуфляцією повітря, сприяло покращенню суб’єктивного самопочуття у всіх хворих на гострий панкреатит. Описан опыт применения эзофагогастродуоденофиброскопии у 156 пациентов с подозрением на острый панкреатит. Полноценный осмотр слизистой пищевода, желудка и двенадцатиперстной кишки проведен у 86 пациентов (55,1%). Выявлен ряд особенностей эндоскопической картины при остром панкреатите. У 52 (46,4%) отмечено пролабирование привратника в просвет желудка. У 43 (38,4%) из этого числа пилорический отдел желудка был умеренно спазмирован. Множественные эрозии желудка и двенадцатиперстной кишки выявлены в 39 (34,8%) наблюдениях. Дуоденогастральный рефлюкс обнаружили у 40 (35,7%) пациентов. Исследование, сопровождающееся инсуффляцией воздуха, вызывало улучшение субъективного самочувствия у всех больніе острым панкреатитом. The experience of esophagogastroduodenoﬁ berscopy in 156 patients with suspicion on acute pancreatitis is described. The complete examination of esophagus, stomach and duodenum was fulﬁlled in 86 patients (55.1%). Number of peculiarities of endoscopic picture in acute pancreatitis was clariﬁed. Prolaps of pylorus was revealed in 52 patients (46.4%). Moderate spasm of pyloric portion of the stomach was found in 43 patients (38.4%). Numerous erosions of stomach and duodenum were revealed in 39 patients (34.8%). The duodenogastral reﬂux was observed in 40 patients (35.7%). Examination with air insufﬂation procedure resulted in improvement of state of all patients with acute pancreatitis.
Keywords: езофагогастродуоденофіброскопія; гострий панкреатит; эзофагогастродуоденофиброскопия; острый панкреатит; esophagogastroduodenoﬁ berscopy; acute pancreatitis