Особливості динаміки показників рівня заліза крові щурів при введенні безбілкового екстракту сироватки крові після стимуляції еритропоезу - Бурега, Ігор Юрійович; Бурега, И. Ю.; Burega, I. Yu. (ВДНЗУ "УМСА", 2015)
Метою роботи було визначити особливості динаміки показників рівня заліза крові щурів при введенні безбілкового екстракту сироватки крові після стимуляції еритропоезу. Після введення інтактним тваринам безбілкового екстракту сироватки крові щурів, отриманої після стимуляції еритропоезу, відмічається збільшення показників сироваткового заліза, загальної залізозв’язуючої здатності сироватки крові, ненасиченої залізозв’язуючої здатності сироватки крові та насичення трасферину. Це вказує на наявність в безбілковому екстракті сироватки крові щурів, отриманої після стимуляції еритропоезу, фактору тонкої гуморальної регуляції, що опосередковано діє на систему гепсидин - рівень заліза і, як наслідок, на метаболізм заліза в організмі. Дані, отримані нами в експерименті, вказують на небілкове походження даного чинника, що дозволяє з високим ступенем вірогідності припустити, що цей чинник не є еритрофероном. Целью работы было определить особенности динамики показателей уровня железа крови крыс при введении безбелкового экстракта сыворотки крови после стимуляции эритропоэза. После введения интактным животным безбелкового экстракта сыворотки крови крыс, полученной после стимуляции эритропоэза, отмечается увеличение показателей сывороточного железа, общей железосвязывающей способности сыворотки крови, ненасыщенной железосвязывающей способности сыворотки крови и насыщения трасферрина. Это указывает на наличие в безбелковом экстракте сыворотки крови крыс, полученной после стимуляции эритропоэза, фактора тонкой гуморальной регуляции, который косвенно действует на систему гепсидин - уровень железа и, как следствие, на метаболизм железа в организме. Данные, полученные нами в эксперименте, указывают на небелковое происхождение данного фактора, что позволяет с высокой степенью вероятности предположить, что этот фактор не является эритроферроном. Over the past ten years was discovered a large number of the hormones which have a direct effect as well as hormones that did not have a direct effect on the hepcidin expression, but affect it through erythropoiesis that is caused by the action of erythropoietin. In our previous studies, in rats, which received the serum of erythropoietin – stimulated animals, determined the increased transport and iron saturation that can connecting with appearance in serum a humoral factor of indeterminate chemical structure. Analysis of processed literature is showing on the studying the action of factors of protein origin that indirectly effect on the hepcidin expression and as a consequence, on the regulation of iron metabolism in organism. In the study is planning to investigate the influence of non-proteinaceous compounds of rats’ blood serum protein-free extract in conditions of erythropoiesis’ stimulation, as a factor that indirectly effect on the indicators’ changes of iron content in organism. The study aimed to determine the dynamics features of indicators of rats’ blood iron level due to injection of blood serum protein – free extract after erythropoiesis’ stimulation.
Особенности динамики показателей уровня железа крови крыс при введении безбелкового экстракта сыворотки крови после стимуляции эритропоэза
Feature of dynamics of indicators of rats blood iron level at injection of blood protein free serum extract after erythropoiesis'stimulation
Keywords: еритропоез; еритропоетин; кров; залізо; щури; эритропоэз; эритропоэтин; кровь; железо; крысы; erythropoiesis; erythropoietin; blood; iron; rats