Особливості поздовжнього стрейну лівого шлуночка у практично здорових молодих чоловіків з патологічною реакцією артеріального тиску на фізичне навантаження - Колесник, Михайло Юрійович; Колесник, М. Ю.; Різник, Я. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Дослідження присвячене вивченню особливостей показників поздовжнього стрейну у практично здорових чоловіків віком до 45 років залежно від типу реакції артеріального тиску під час проведення проб з дозованим фізичним навантаженням. У дослідження залучені 40 практично здорових добровольців, середній вік яких 21,53±2,75 роки. Методи дослідження включали анкетування, фізикальне обстеження, пробу з дозованим фізичним навантаженням (тредміл-тест), векторний аналіз міокарда. 35% учасників продемонстрували патологічний тип реакції артеріального тиску під час проведення тредміл-тесту. У нормотензивних молодих чоловіків надмірне підвищення АТ під час навантаження асоціюється з достовірним збільшенням глобального поздовжнього стрейну міокарда лівого шлуночка у спокої. Исследование посвящено изучению особенностей показателей продольного стрейна у практически здоровых мужчин в возрасте до 45 лет в зависимости от типа реакции артериального давления во время проведения пробы с дозированной физической нагрузкой. В исследование включены 40 практически здоровых добровольцев, средний возраст которых составил 21,53±2,75 года. Методы исследования включали анкетирование, физикальное обследование, пробу с дозированной физической нагрузкой (тредмил-тест), векторный анализ миокарда. 35% участников продемонстрировали патологическую реакцию артериального давления. У нормотензивных молодых мужчин чрезмерное повышение артериального давления во время физических нагрузок ассоциируется с достоверным увеличением глобального продольного стрейна миокарда левого желудочка в покое. The aim of this study was to determine the peculiarities of longitudinal strain depending on the type of blood pressure response during graduated exercise tolerance tests in healthy men under 45 years. The study involved 40 healthy volunteers aged 21,53±2,75 years. All participants underwent questionnaire survey, physical examination, exercise testing (treadmill-test), two-dimensional speckle tracking echocardiography. 35 % of the participants had abnormal blood pressure response. In normotensive young men the excessive increase of blood pressure during physical activity is associated with a signiﬁcant increase of global longitudinal strain of left ventricle at rest.
Keywords: глобальний поздовжній стрейн; спекл-трекінг ехокардіографія; проби з фізичним навантаженням; практично здорові особи; глобальный продольный стрейн; спекл-трекинг эхокардиография; пробы с физической нагрузкой; практически здоровые лица; global longitudinal strain; two-dimensional speckle tracking echocardiography; exercise tolerance tests; volunteers