Особенности гормонально-рецепторного статуса и пролиферативной активности эндометриальных полипов - Евсеев, А. В.; Баударбекова, М. М.; Кузьо, И. А.; Євсєєв, Антон Володимирович; Баударбекова, Мєруерт Монтаївна; Кузьо, Ірина Олександрівна; Evseyev, A. V.; Baudarbekova, M. M.; Kuzyo, I. A. (Запорожский государственный медицинский университет, 2011)
Рассмотрены особенности экспрессии рецепторов эстрогена и прогестерона, а также маркера пролиферации Ki-67 на гистологических срезах полипов эндометрия с помощью иммуногистохимического метода с использованием моноклональных антител. Установлены различия в их экспрессии между гиперпластическими и железисто-фиброзными полипами, а также влияние функциональной морфологии фонового эндометрия на гормонально-рецепторный статус и пролиферативную активность полипов. Выявлено изменение нормального цикл-зависимого индекса клеточной пролиферации в фоновом эндометрии вследствие наличия эндометриального полипа в полости матки. Розглянуто особливості експресії рецепторів естрогену та прогестерону, а також маркера проліферації Ki-67 на гістологічних зрізах поліпів ендометрію за допомогою імуногістохімічного методу з використанням моноклональних антитіл. Встановлено розбіжності в їх експресії між гіперпластичними й залозисто-фіброзними поліпами, а також вплив функціональної морфології фонового ендометрію на гормонально-рецепторний статус і проліферативну активність поліпів. Виявлено зміни нормального цикл-залежного індексу клітинної проліферації у фоновому ендометрії внаслідок наявності ендометріального поліпа в порожнині матки. The features of estrogen and progesterone receptors expression as well as proloferation marker Ki-61 on histological sections of endometrial polyps by means of the immunohistochemical method using monoclonal antibodies are considered in the work. The differences of their expression in hyperplastic and glandular-fi brous polyps, as well as the infl uence of the functional morphology of background endometrium in hormone-receptor status and proliferative activity of polyps were established. The change of the normal cycle-dependent cell proliferation index in the background endometrium due to the presence of endometrial polyps in the uterus was identifi ed.
Особливості гормонально-рецепторного статусу та проліферативної активності ендометріальних поліпів
The features of hormone-receptor status and proliferative activity of endometrial polyps
Keywords: поліп ендометрію; імуногістохімія; рецептори естрогену та прогестерону; проліферативна активність; endometrial polyp; immunohistochemistry; estrogen and progesterone receptors; proliferative activity