Диференційований підхід до терапії хворих на вугрову хворобу із супутньою кандидозною інфекцією - Яакубі, Ранда; Yaakubi, Randa (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Велика кількість робіт присвячена дослідженню вугрової хвороби (ВХ), але нерідко ці дані суперечливі щодо проблеми взаємозв’язку та взаємозумовленості клінічних проявів, перебігу та деяких факторів патогенезу ВХ, особливо за наявності супутньої кандидозної інфекції. Мета роботи – вивчення впливу рекомендованої диференційованої терапії на показники патогенетичних порушень у хворих на ВХ із супутньою кандидозною інфекцією. Матеріали та методи. Досліджено 120 хворих на ВХ. Серед них у 100 встановлено супутній маласезіоз шкіри у вигляді питириазу, керозу, комедонів, фолікуліту, себореї, різнокольорового лишая з деякими особливостями, а також кандида-інфекція. Методи дослідження – бактеріоскопічні, бактеріологічні, вивчення жирності та вологості, рH шкіри, рівень Са++, ПТГ і КТ. Результати. У хворих на ВХ виявили значні зсуви складу водно-ліпідної мантії, підвищення жирності та зниження вологості шкіри, зміни рН зі зсувом у лужний бік, що є найвиразнішими у хворих на ВХ із кандида-інфекцією. Вміст Са++ в організмі, а також ПТГ і КТ підвищено – і також найпоказовіше у хворих на ВХ із супутньою кандидозною інфекцією. Після зіставного аналізу на підставі різних рівнів клініко-лабораторних порушень виділили дві клініко-терапевтичні групи, відповідно до яких здійснили запропоновану нами диференційовану терапію. Підвищена жирність і рН шкіри, зниження вологості до лікування, особливо в пацієнтів із III та IV стадіями вугрів, що ускладнені кандида-інфекцією, після лікування нормалізувались, на відміну від хворих, які лікувались традиційно. Висновки. Після лікування зменшилась інтенсивність мікробної колонізації шкіри, а також мікробних асоціацій, зменшився рівень Са++, ПТГ і КТ. There are a lot of works, which are devoted to the study of acne, but these data are often contradictory on the issue of interrelationship and interdependence of clinical manifestations, course and some factors in the pathogenesis of acne and candida infection. Aim of the research was to study the effect of the recommended differentiated therapy on the pathogenetic disorders in patients with acne and concomitant Candida infection. Methods and results. 120 patients with acne were examined. In 100 of them concomitant skin malasseziosis was set in the form of pityriasis rosea, kerosis, comedones, folliculitis, seborrhea, multicolored zoster, with some features, as well as candidiasis. Methods of the research – bacterioscopic, bacteriological, study of skin oiliness and moisture, skin pH, the level of Ca++, parathyroid hormone and calcitonin. In patients with acne significant shifts in the composition of water-lipid mantle, increased oiliness and decreased moisture of skin, pH changes with a shift to the alkaline side were revealed, the most pronounced – in acne patients with Candida infection. The content of Ca++ in the organism, as well as parathyroid hormone and calcitonin was increased and also the most indicative it was in patients with acne and concomitant Candida infection. After the comparative analysis on the basis of different levels of clinical and laboratory violations two clinical-therapeutic groups were distinguished, in accordance with that the differentiated therapy offered by us was conducted. Increased oiliness and Рh of skin, decline of moisture before the treatment, especially in patients with III and IV stages of acne, complicated by Candida infection, were normalized after treatment, unlike in patients treated traditionally. Conclusion. After treatment intensity of microbal colonization and also microbal associations of skin was diminished, the level of Ca++, parathyroid hormone and calcitonin went down.
Differentiated treatment of patients with acne and concomitant candida infection
Keywords: кандидоз; вугрова хвороба; кальцій; гормони; мікробні асоціації; терапія; candidiasis; acne vulgaris; calcium; hormones; microbial consartia; therapeutics