Прогнозування безпечності та індивідуалізація антикоагулянтної терапії при фібриляції передсердь з урахуванням особливостей гемостазу та чутливості хворих до варфарину - Михайловський, Ярослав Максимович; Mykhailovskyi, Y. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Дисертація присвячена прогнозуванню безпечності та оптимізації антикоагулянтної терапії при фібриляції передсердь (ФП) шляхом дослідження клінічних особливостей, показників плазмового, тромбоцитарного гемостазу та персоніфікованого підбору дози варфарину (ВФ) з урахуванням поліморфізмів генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1. На першому етапі дослідження з метою вивчення частоти розповсюдження алельних варіантів генів VKORC1, CYP2C9 та CYP4F2 у мешканців міста Запоріжжя проведено генетичне обстеження 150 умовно здорових волонтерів (середній вік 44,88 ± 1,42; чоловіків – 62, жінок – 88), які проходили профілактичний огляд в ННМЦ «Університетська клініка» ЗДМУ. На другому етапі з метою з метою вивчення ефективності та безпечності проведеного лікування ВФ обстежено 110 хворих з ФП (середній вік 68,72 ± 0,79; чоловіків – 57, жінок – 53), які протягом року спостерігалися в антикоагулянтному кабінеті, створеному на базі ННМЦ «Університетська клініка» ЗДМУ. Методом рандомізації хворі з ФП розподілені на дві групи: основна група – 50 хворих з ФП та підбором дози ВФ фармакогенетичним методом, контрольна група – 60 хворих з ФП та традиційним підбором дози ВФ. Групи були співставні за віком, статтю, характером супутніх захворювань. The dissertation is dedicated to the prediction of safety and optimization of anticoagulant therapy in atrial fibrillation (AF) by studying clinical features, indicators of plasma and platelet hemostasis and personalized warfarin (WF) dosing taking into account polymorphisms of the CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 genes. At the first stage of the study, with the aim of investigating the frequency of incidence of allelic variants of the VKORC1, CYP2C9 and CYP4F2 genes in residents of the city of Zaporizhzhia, a genetic examination of 150 relatively healthy volunteers (average age 44.88 ± 1.42; men – 62, women – 88), who underwent preventive examination at Medical Educational and Scientific Center "University Clinic" ZSMU was carried out. At the second stage, in order to study the effectiveness and safety of AF treatment, 110 patients with AF were examined (average age 68.72 ± 0.79; men – 57, women – 53), who were observed for a year in the anticoagulant therapy monitoring office created on the base of Medical Educational and Scientific Center "University Clinic" ZSMU. Using the method of stratified randomization, patients with AF were divided into two groups: the main group - 50 patients with AF and WF dosing using the pharmacogenetic method, the control group - 60 patients with AF and traditional WF dosing method. The groups were comparable in terms of age, sex, and nature of concomitant diseases.
Prediction of safety and individualization of anticoagulant therapy in atrial fibrillation taking into account peculiarities of hemostasis and sensitivity of patients to warfarin
Keywords: аритмії; фібриляція передсердь; антикоагулянтна терапія; варфарин; фармакогенетика; поліморфізм; гени; прогнозування; ризик; геморагічні ускладнення; arrhythmias; atrial fibrillation; anticoagulant therapy; warfarin; pharmacogenetics; polymorphism; genes; prediction; risk; hemorrhagic complications