Діагностична значимість синдрому мальабсорбції вуглеводів у прогнозуванні перебігу ротавірусної інфекції у дітей раннього віку - Воробйова, Наталія Володимирівна; Vorobiova, N. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Дисертація присвячена оптимізації прогнозування перебігу ротавірусної інфекції (РВІ) у дітей раннього віку на підставі нових наукових даних про патогенетичні механізми формування синдрому мальабсорбції вуглеводів. Обстежено 100 дітей віком 1-36 міс. на грудному вигодовуванні з РВІ, які протягом перших трьох діб від початку хвороби були госпіталізовані до дитячого кишкового відділення №4 КНП «ОІКЛ» ЗОР, де отримували стаціонарне лікування. На першому етапі дослідження аналізували клінічний перебіг хвороби, вивчали особливості тяжкої форми та предиктори її формування шляхом порівняльної оцінки клініко-лабораторних параметрів в групах з тяжким та нетяжким (легким і середньо-тяжким) її перебігом. На другому етапі в 60-ти дітей вивчали клініко- лабораторні показники синдрому мальабсорбції вуглеводів в динаміці хвороби та вплив на його прояви однонуклеотидного поліморфізму 13910 С/Т гена MCM6, кишкової мікрофлори, а також супутньої патології. Спеціальні дослідження включали визначення в копрофільтратах загального рівню вуглеводів методом Бенедикта, рівню лактози в калі за допомогою проби Мальфатті, рН-метрію фекалій, визначення фекальних концентрацій коротко-ланцюгових жирних кислот методом рідинної хроматографії, однонуклеотидного поліморфізму 13910 С/Т гену MCM6 методом полімеразної ланцюгової реакції, рівню загального Ig E в сироватці крові методом імуноферментного аналізу, що проводили на базі кафедри дитячих інфекційних хвороб та Навчально-лабораторного центру Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. The dissertation is devoted to the optimization of predicting the course of rotavirus infection (RVI) in young children based on new scientific data on the pathogenetic mechanisms of carbohydrate malabsorption syndrome. It were examined 100 children aged 1-36 months on breastfeeding with RVI, who during the first three days from the onset of the disease were hospitalized to the children's intestinal department No. 4 of Municipal Regional Infectious Disease Clinical Hospital, where they received inpatient treatment. At the first stage of the study, clinical course of the disease was analyzed, features of the severe form and predictors of its formation were studied by means of a comparative assessment clinical and laboratory parameters in groups with a severe and mild (mild and moderate) course. At the second stage, clinical and laboratory parameters of carbohydrate malabsorption syndrome in the dynamics of the disease and influence of MCM6 gene single nucleotide polymorphism 13910 C/T, intestinal microflora, and concomitant pathology on its manifestations were studied in 60 children. Special studies included determination of the total level of carbohydrates in coprofiltrates by Benedict method, the level of lactose in feces using Malfatti test, the pH-metry of feces, the determination of fecal concentrations of short-chain fatty acids by liquid chromatography method, the single-nucleotide polymorphism 13910 C/T of the MCM6 gene by polymerase chain reaction method, the level of total Ig E in blood serum by enzyme immunoassay method, which was conducted on the basis of the Department of Pediatric Infectious Diseases and the Training and Laboratory Center of Zaporizhzhya State Medical and Pharmaceutical University.
Diagnostic significance of carbohydrate malabsorption syndrome in prognosis of the course of rotavirus infection in early aged children
Keywords: ротавірусний ентерит; вірусна інфекція; діти; діагностика; мальабсорбція вуглеводів; провідні симптоми; поліморфізм генетичний; леткі жирні кислоти; коморбідність; прогноз; rotavirus enteritis; viral infection; children; diagnosis; carbohydrate malabsorption; leading symptoms; genetic polymorphism; volatile fatty acids; comorbidity; prognosis