Динаміка товщини менісків колінного суглоба щурів у нормі та після внутрішньоплодового введення антигену - Абросімов, Юрій Юрійович (My University, 2016)
Основою багатьох захворювань суглобів є диспластичні зміни, зокрема наявність синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини. Реактивність меніска колінного суглоба при цьому є невивченою. У роботі досліджено особливості динаміки товщини менісків колінного суглоба щурів у нормі та після внутрішньоплодового введення стафілококового анатоксину в якості антигену згідно з експериментальною моделлю для ініціації синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини у щурів (М.А. Волошин, 1981). Встановлено, що внутрішньоутробне введення антигену призводить до зміни темпів та термінів морфогенезу менісків колінного суглоба щурів, що проявляється їхнім стовщенням протягом першого та третього тижнів постнатального життя та стоншенням впродовж другого тижня та другого-третього місяців. В основе многих заболеваний суставов лежат диспластические изменения, в частности наличие синдрома недифференцированной дисплазии соединительной ткани. Реактивность мениска коленного сустава при этом состоянии не изучена. В работе исследованы особенности динамики толщины менисков коленного сустава крыс в норме и после внутриплодного введения стафилококкового анатоксина в качестве антигена согласно экспериментальной модели для инициации синдрома недифференцированной дисплазии соединительной ткани у крыс (М. А. Волошин, 1981). Установлено, что внутриплодное введение антигена приводит к изменению темпов и сроков морфогенеза менисков коленного сустава крыс, что проявляется их утолщением в течение первой и третьей недель постнатальной жизни и истончением в течение второй недели и второго-третьего месяцев. Dysplastic changes, including the syndrome of undifferentiated connective tissue dysplasia, are the basis of many diseases of the joints. Reactivity of the knee joint meniscus is not studied in this condition. We studied the features of the menisci thickness dynamics in the knee joint of rats in the norm and after intrauterine injection of staphylococcal anatoxin as an antigen according to the experimental model for the initiation of undifferentiated connective tissue dysplasia syndrome in rats (M. A. Voloshyn, 1981). Intrauterine antigen injection was found to result in changes of rates and terms of the morphogenesis of the knee joint menisci in rats, which manifests in their thickening during the first and third weeks of postnatal life and thinning during the second week, and the second and third months.
Keywords: меніск; колінний суглоб; внутрішньоплодове введення антигену; щури; недиференційована дисплазія сполучної тканини; мениск; коленный сустав; внутриплодное введение антигена; крысы; недифференцированная дисплазия соединительной ткани; meniscus; knee joint; intrauterine injection of antigen; rats; undifferentiated connective tissue dysplasia