Профілактичні заходи в практиці лікаря "загальної практики - сімейної медицини". Частина ІІ. Профілактика в практиці лікаря-інтерніста - Кривенко, Віталій Іванович; Федорова, Олена Петрівна; Пахомова, Світлана Петрівна; Колесник, Михайло Юрійович; Непрядкіна, Ірина Василівна; Гріненко, Тетяна Юріївна; Качан, Ігор Сергійович (ЗДМУ, 2016)
В посібнику розглянуто сучасні погляди на профілактику основних неінфекційних захворювань в клініці внутрішніх хвороб. Профілактика − складова частина медицини. Соціально-профілактичний напрям у справі охорони і зміцнення здоров’я народу включає медичні, санітарно-технічні, гігієнічні і соціально-економічні заходи. В розділах розглянуті питання попередження захворювань і усунення ризику, які повинен знати сімейний лікар. Розглянуті типи профілактики, тактику ведення хворих з позиції попередження виникнення захворювань.
Посібник призначається для використання студентами старших курсів медичних закладів, лікарями-інтернами за фахом “терапія”, “Загальна практика − сімейна медицина”, лікарями-терапевтами, кардіологами на початку їх професійної діяльності. Створення системи є найважливішим соціально-економічним і медичним завданням держави. Виділяють індивідуальну і суспільну профілактику.
Keywords: профілактика; сімейна медицина; загальна практика; лікар-інтерніст; профілактичні заходи; практика лікаря