Рак печени: особенности экспрессии антигенов вирусного гепатита В - Туманский, В. А.; Зубко, М. Д.; Туманський, Валерій Олексійович; Зубко, Марія Дмитрівна; Tumanskiy, V. A.; Zubko, M. D. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
При иммуногистохимическом исследовании 87 трепанобиоптатов печени у 50 (100%) больных гепатоцеллюлярным раком в опухолевой ткани обнаружена цитоплазматическая и ядерная экспрессия HbcAg, у 82,0% пациентов – цитоплазматическая экспрессия HbsAg. Из 37 больных холангиоцеллюлярным раком у 72,97% в клетках опухоли определена экспрессия HbcAg, у 43,25% пациентов – экспрессия HbsAg в опухолевой ткани печени. Результаты исследования подтвердили значительную роль вируса гепатита В в развитии гепатоцеллюлярного и холангиоцеллюлярного рака. При імуногістохімічному дослідженні 87 трепанобіоптатів печінки у 50 (100% ) хворих на гепатоцелюлярний рак у пухлинної тканини виявили цитоплазматичну та ядерну експресію HbcAg, у 82,0% пацієнтів – цитоплазматичну експресію HbsAg. Серед 37 хворих на холангіоцелюлярний рак у 72,97% пацієнтів у клітинах пухлини встановили експресію HbcAg, у 43,25% – експресію HbsAg у пухлинній тканині печінки. Результати дослідження підтвердили значну роль вірусу гепатиту В у розвитку гепатоцелюлярного і холангіоцелюлярного раку печінки. Hepatitis B virus surface and core antigens (HBsAg, HBcAg) were examined in 87 liver biopsies (50 from patients with hepatocellular carcinoma and 37 from patients with cholangiocarcinoma) by immunоhistochemical and histopathological methods. The cytoplasmic and nuclear expression of HBcAg was detected in liver specimens obtained from 100% (50) patients with hepatocellular carcinoma. 82,0% of them had cytoplasmic expression of HBSAg. The expression of HBcAg was detected in liver specimens obtained from 72,97% of patients with cholangiocarcinoma. The expression of HBSAg was detected in liver specimens obtained from 43,25% of patients with cholangiocarcinoma. The results from the study demonstrate the principal role of hepatitis B in the development of hepatocellular carcinoma and cholangiocarcinoma.
Рак печінки: особливості експресії антигенів вірусного гепатиту В
Liver cancer: expression features of hepatitis B antigens
Keywords: гепатоцеллюлярный рак; холангиоцелюлярный рак; экспрессия HbsAg и HBcAg; гепатоцелюлярна карцинома; холангіоцелюлярна карцинома; експресія HbsAg и HBcAg; hepatocellular carcinoma; cholangiocellular carcinoma; HbsAg and HBcAg expression