Механические характеристики кортикальных фиксаторов для реконструкции передней крестообразной связки - Красноперов, С. Н.; Головаха, М. Л.; Шаломеев, В. А.; Krasnoperov, S. N.; Golovakha, M. L.; Shalomeev, V. A.; Краснопьоров, Сергій Миколайович; Головаха, Максим Леонідович (Ин-т патологии позвоночника и суставов им. проф. М. И. Ситенко НАМН Украины, 2017)
Реконструкция поврежденной передней крестообразной связки (ПКС) сегодня является рутинным хирургическим вмешательством [1, 2]. Использование ауто- или аллотрансплантата при восстановлении ПКС требует его жесткой фиксации в бедренной и большеберцовой костях, а также минимального удлинения во время фазы ранней реабилитации для достижения его биологической перестройки. Нарушение этих требований является наиболее частой причиной развития нестабильности и, как следствие, ревизионных хирургических вмешательств в 10–15 % случаев [3–5]. Цель работы: изучить возможности применения кортикального фиксатора с адаптивной петлей собственного изготовления на основе его механических характеристик для пластики ПКС. Reconstruction of the damaged anterior crucial ligament today is a routine surgery. Violation of graft fixation and its extension are the most frequent causes of instability. Recently acquired cortical use button latches become popular. Objective: to evaluate the possibility of using own cortical locking fixation with adaptive loop based on the study of its mechanical characteristics. Methods: using the bursting of hydraulic machines tested two types of clamps with cortical adaptive loop: 1) Tight- Rope anterior crucial ligament (Arthrex Inc., Naples, FL) eg reverse thrust; 2) own, consisting of button plate and thread Fiberwire № 2 (Arthrex Inc., Naples, FL). To determineload extension have made constant load of 50 H for 30 s. Next applied given sinusoidal cyclic preloading from 50 to 250 H with a frequency of 2 Hz. Repeat exertion after 50, 100, 500, 1 000 and 2 000 cycles of loading has been assessed. Stretched loop extension of 1 mm/s to determine the maximum tensile strength. Results: the mean values of load extension did not differ (p > 0.05) in cortical locking own making ((2.07 ± 0.3) mm) and commercially available ((1.95 ± 0.2) mm). The difference between the total cyclic extension after 2000 loading cycles was also statistically significant — (1.1 ± 0.1) mm and factory (1.21 ± 0.13) mm in copyright holder. there is no difference overall in elongation (perednavantazhenoho and cyclic) — (3.05 ± 0.95) mm of plant holder, (3.28 ± 0.22) mm in own fixation device; maximum tensile strength — (876 ± 56) and (953 ± 48) H respectively. Conclusions: yielded similar mechanical characteristics of the studied devices such as sufficient tensile strength and elongation opportunity, allow us to recommend them for use in reconstructive surgery of anterior crucial ligament. Реконструкція ушкодженої передньої схрещеної зв’язки (ПСЗ) сьогодні є рутинним хірургічним втручанням. Порушення фіксації трансплантата і його подовження є найчастішими причинами розвитку нестабільності. Останнім часом використання набули кортикальні ґудзикові фіксатори. Мета: оцінити можливість застосування власного кортикального фіксатора з адаптивною петлею на підставі вивчення його механічних характеристик. Методи: за допомогою розривної гідравлічної машини провели тестування двох видів кортикальних фіксаторів з адаптивною петлею: 1) TightRope ACL (Arthrex Inc., Naples, FL) зворотного натягу; 2) власного, який складається з ґудзикової пластини та нитки Fiberwire № 2 (Arthrex Inc., Naples, FL). Для визначення переднавантаженого подовження докладали постійне навантаження в 50 Н протягом 30 с. Далі докладали циклічні синусоїдальні навантаження від 50 до 250 Н із частотою 2 Гц. Циклічне подовження фіксували після 50, 100, 500, 1 000 та 2 000 циклів навантаження. Розтягували петлю з подовженням 1 мм/с для визначення максимальної міцності на розрив. Результати: середні величини переднавантаженого подовження не відрізнялися (р > 0,05) в кортикального фіксатора власного виготовлення ((2,07 ± 0,3) мм) та заводського ((1,95 ± 0,2) мм). Різниця загального циклічного подовження після 2 000 циклів навантаження також була статистично недостовірною — (1,1 ± 0,1) мм у заводського та (1,21 ± 0,13) мм в авторського фіксатора. Не встановлено різниці показників загального подовження (переднавантаженого та циклічного) — (3,05 ± 0,95) мм для заводського фіксатора, (3,28 ± 0,22) мм для власного; максимальної міцності на розрив — (876 ± 56) і (953 ± 48) Н відповідно. Висновки: отримані аналогічні механічні характеристики досліджених пристроїв, зокрема достатня міцність на розрив та можливість подовження, дають змогу рекомендувати їх для застосування в реконструктивній хірургії ПСЗ.
Mechanical properties of cortical fixators for anterior cruciate ligament reconstruction
Keywords: передняя крестообразная связка; кортикальный фиксатор; механическая прочность; anterior crucial ligament; cortical fiction device; mechanical strength; передня схрещена зв’язка; кортикальний фіксатор; механічна міцність