Характеристики особистісного профілю хворих на соматоформний і тривожно-фобічний розлади з явищами зниження критичності - Хоміцький, Микола Євгенович; Кондратенко, Максим Юрійович; Khomitskyi, M. Ye.; Kondratenko, M. Yu. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – шляхом вивчення особистісного профілю дослідити особливості особистісних характеристик хворих на соматоформний і тривожно-фобічний розлади та їхній зв’язок із проявами зниження критичності. Матеріали та методи. У проспективне клінічне дослідження залучили 102 пацієнтів: 54 хворих із соматоформним розладом і 48 осіб із тривожно-фобічним розладом. Застосували такі методи дослідження: клініко-психопатологічний, клініко-анамнестичний, клініко-катамнестичний, клініко-психофеноменологічний, – виконали медико-статистичний аналіз. Результати. У результаті дослідження виявили особливості особистісних характеристик хворих на соматоформний і тривожно-фобічний розлади та їхній зв’язок із проявами зниження критичності. Визначили найпоширеніші клінічні типи акцентуацій у пацієнтів із соматоформним розладом: «застрягально-демонстративна» (16,67 % групи), «застрягально-екзальтована» (11,11 %), «тривожно-демонстративна» (9,26 %) та «демонстративна» (9,26 %). Для них характерне виражене (р < 0,05) зниження критичності (переважно внаслідок явища алекситимії). Натомість типи акцентуації, що переважають у контингенту з тривожно-фобічним розладом, – «тривожна» (14,58 %) та «тривожно-педантична» (12,50 %); вони мають зв’язок (р < 0,01) із порушенням критичності легкого ступеня. Висновки. Відповідно до встановлених відмінностей особистісних характеристик пацієнтів із соматоформним і тривожно-фобічним розладами виявили відмінності ступеня вираженості та патогенетичних механізмів зниження критичності. Результати дослідження дають змогу розробити персоніфіковану систему корекції зниженої критичності. Її застосування покращить результати лікування пацієнтів із соматоформним і тривожно-фобічними розладами. The aim: to study the personality characteristics and their relationship with reduced criticality manifestations by examining the personality profile of patients with somatoform and anxiety-phobic disorders. Materials and methods. A prospective clinical study involved 102 patients: 54 patients with somatoform disorder and 48 patients with anxiety-phobic disorder. Research methods: clinical-psychopathological, clinical-anamnestic, clinical-catamnestic, clinical-psychophenomenological and medical statistical analysis. Results. As the study result, the peculiarities of the personal characteristics of patients with somatoform and anxiety-phobic disorders and their connection with reduced criticality manifestations have been established. The most common clinical types of accentuations in patients with somatoform disorder have been revealed (“sticking-demonstrative” (16.67 % of the group), “sticking- exalted” (11.11 %), “anxious-demonstrative” (9.26 %) and “demonstrative” (9.26 %) as well as a characteristic pronounced (p < 0.05) reduction in criticality (mainly due to the phenomenon of alexithymia). The prevailing types of accentuation among the contingent with anxiety-phobic disorder (“anxious” (14.58 %) and “anxious-pedantic” (12.50 %)) had a connection (p < 0.01) with a mild degree of reduced criticality. Conclusions. Based on the differences found in the personality characteristics of patients with somatoform and anxiety-phobic disorders, variations in the degree of severity and pathogenetic mechanisms of reduced criticality have been revealed. The obtained results offer the potential to develop a personalized system for correction of reduced criticality, the use of which would improve the treatment results in patients with somatoform and anxiety-phobic disorders.
Personality profile characteristics of patients with somatoform and anxiety-phobic disorders with phenomena of reduced criticality
Хоміцький М. Є. - ORCID ID: 0000-0002-8622-6718; Кондратенко М. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-8865-863X.
Keywords: психічні розлади; невротичні розлади; соматоформний розлад; тривожно- фобічний розлад; клініка; особистість; критичність; mental disorders; neurotic disorders; somatoform disorder; anxietyphobic disorder; clinic; personality; criticality