Особенности функционирования митохондрий миокарда у крыс со спонтанной гипертензией (SHR) на фоне экспериментального сахарного диабета и атеросклероза - Колесник, М. Ю.; Беленичев, И. Ф.; Дзяк, Г. В.; Чекман, И. С.; Колесник, Михайло Юрійович; Бєленічев, Ігор Федорович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати дослідження функціонування мітохондрій у спонтанно гіпертензивних щурів на фоні експериментального цукрового діабету й атеросклерозу. Досліджено параметри енергетичного обміну, оксидативного стресу та проникність гігантської мітохондріальної пори кардіоміоцитів. Виявлено більший ступінь мітохондріальної дисфункції кардіоміоцитів в умовах гіперглікемії та атеросклерозу. Представлены результаты исследования функционирования митохондрий миокарда у спонтанно гипертензивных крыс на фоне экспериментального сахарного диабета и атеросклероза. Изучены параметры энергетического обмена, оксидативного стресса и проницаемость гигантской митохондриальной поры кардиомиоцитов. Выявлена более выраженная степень митохондриальной дисфункции кардиомиоцитов в условиях гипергликемии и атеросклероза. The results of the mitochondria functioning study in spontaneous hypertensive rats with experimental diabetes mellitus and atherosclerosis were presented in the article. The energy metabolism parameters, oxidative stress and the permeability of giant mitochondrial transition pore of cardiomyocytes were studied. More pronounced degree of the cardiomyocyte mitochondria dysfunction in case of concominant hyperglycemia and atherosclerosis was revealed.
Keywords: спонтанно гіпертензивні щури; мітохондрії; енергетичний обмін; оксидативний стрес; мітохондріальна пора; цукровий діабет; атеросклероз; спонтанно гипертензивные крысы; митохондрии; энергетический обмен; оксидативный стресс; митохондриальная пора; сахарный диабет; spontaneous hypertensive rats; mitochondria; energetic production; oxidative stress; mitochondrial transition pore; diabetes mellitus; atheroslclerosis