Особливості викладання медичної і біологічної фізики україномовним іноземним студентам - Іванченко, Олена Зенонівна; Мельнікова, Оксана Зенонівна; Сергєєва, Людмила Нільсівна; Прокопченко, Олександр Євгенович; Иванченко, Е. З.; Мельникова, О. З.; Сергеева, Л. Н.; Прокопченко, А. Е.; Ivanchenko, O. Z.; Melnikova, O. Z.; Sergeeva, L. N.; Prokopchenko, O. E. (Полтава : ВДНЗУ "Укр. мед. стоматолог. акад.", 2020)
В статті розглядаються особливості викладання медичної і біологічної фізики україномовним іноземним студентам, яке потребує застосування найбільш досконалого системно-діяльнісного підходу в умовах реалізації загальноприйнятої методики побудови навчального процесу. Обґрунтовується необхідність врахування в його організації культурних, соціальних, психологічних і, насамперед, комунікаційно-лінгвістичних особливостей студентів-іноземців. Пропонується використання протягом кожного практичного заняття з медичної і біологічної фізики системи завдань різних за рівнем складності, починаючи від самих простих, які спрямовані на вивчення термінів і визначень основних понять навчальної дисципліни, і закінчуючи проблемними завданнями і розрахунковими задачами за темами курсу. Показано, що застосування вказаного підходу в поєднанні з чіткою організаційною структурою занять, в якій провідне значення має ретельна і зрозуміла учням мотивація до навчання, за попередніми даними, сприяло збільшенню показників абсолютної і якісної успішності україномовних студентів іноземців. Обговорюється необхідність вдосконалення навчально-методичних матеріалів, в тому числі системи завдань різного рівня складності і наочних засобів, а також потреба у розробці нових методик і адекватних показників оцінки ефективності запропонованого підходу до викладання медичної і біологічної фізики в групах україномовних іноземних студентів та виявлення найбільш інформативних характеристик успішності їх навчання. В статье рассматриваются особенности преподавания медицинской и биологической физики украиноязычным иностранным студентам, которое требует применения наиболее досконального системно-деятельностного подхода в условиях реализации общепринятой методики построения учебного процесса. Обосновывается необходимость учёта в его организации культурных, социальных, психологических и, прежде всего, коммуникативно-лингвистических особенностей студентов-иностранцев. Предлагается применение во время каждого практического занятия по медицинской и биологической физике системы заданий разного уровня сложности, начиная от самых простых, которые направлены на изучение терминов и определений понятий учебной дисциплины, и заканчивая проблемными заданиями и расчётными задачами по темам курса. Показано, что использование такого подхода в сочетании с чёткой организационной структурой занятий, в которой ведущее значение имеет тщательная и понятная учащимся мотивация к обучению, по предварительным данным, способствовало увеличению показателей абсолютной и качественной успеваемости студентов-иностранцев, обучающихся на украинском языке. Обсуждается необходимость усовершенствования учебно-методических материалов, в том числе системы задач разного уровня сложности и наглядных пособий, а также потребность в разработке новых методик и адекватных показателей оценки эффективности предложенного подхода к преподаванию медицинской и биологической физики в группах украиноязычных иностранных студентов и выявления наиболее информативных характеристик успешности их обучения. The article considers the peculiarities of teaching medical and biological physics to Ukrainian-speaking international students. This discipline requires implementing the systemic activity-oriented approach to make the process of educational more effective and interesting. It is important to take into account the cultural, social, psychological, communicative and linguistic peculiarities of foreign students, while organizing their training. We find using a system of thoroughly selected tasks of different levels, starting from the simplest ones, aimed at studying the terms and the definitions of academic discipline concepts, and ending with solving complex tasks. It has been shown that this approach combined with clear and well-planned structure of practical classes, understandable learning motivation is of a great importance. This contributed to an increase in the quality performance of international students with Ukrainian language instruction. The article highlights the necessity of improving teaching materials, including the system of various difficulty levels tasks and visual aids, the need to develop new methods and adequate indicators for assessing the effectiveness of the proposed approach to teaching medical and biological physics in groups of international students and identifying the most informative characteristics provide their training success.
Особенности преподавания мединской и биологической физики украиноязычным иностранным студентам
Peculiarities of teaching medical and biological physics to international students with ukrainial language instruction
Keywords: медична і біологічна фізика; україномовні іноземні студенти; медицинская и биологическая физика; украиноязычные иностранные студенты; medical and biological physics; Ukrainian-speaking foreign students