Маркетинговий аналіз антигеморагічних засобів, що застосовують при пораненнях військовослужбовців - Хортецька, Тая Володимирівна; Смойловська, Галина Павлівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Шматенко, О. П.; Краснянська, Т. М.; Khortetska, T. V.; Smoylovska, H. P.; Yerenko, O. K.; Malyugina, O. O.; Shmatenko, O. P.; Krasnyanska, T. M. (My University, 2024)
Вступ. Однією з найбільших загроз для життя військовослужбовців України на полі бою є неконтрольована кровотеча, що є головною причиною смертності серед поранених. Тому виникає необхідність знаходження ефективних рішень для швидкої зупинки кровотечі. Відповідно до світової практики, застосування антигеморагічних препаратів є критично важливим кроком надання допомоги при кровотечі. При використанні антигеморагічних засобів можна значно зменшити втрати крові, підвищуючи шанси на виживання поранених та полегшуючи їхній подальший транспорт до медичних закладів. В Україні система надання медичної допомоги при кровотечах є вирішальною складовою екстреної медичної допомоги, яка спирається на уніфіковані клінічні протоколи, розроблені Міністерством охорони здоров’я України. Мета роботи – проведення маркетингового аналізу антигеморагічних засобів на фармацевтичному ринку України, які застосовують при тяжких пораненнях військовослужбовців. Матеріали та методи. Для визначення лікарських засобів, що використовуються для лікування поранених військовослужбовців з кровотечами, були проаналізовані уніфіковані клінічні протоколи екстреної медичної допомоги. Аналіз ринку досліджуваних препаратів здійснювали за відомостями Державного реєстру лікарських засобів України та з використанням інформації з сайтів-агрегаторів. Використовували інформаційний, порівняльний, аналітичний, маркетинговий методи аналізу. Результати. В Україні при лікуванні поранених військовослужбовців з кровотечами використовуються антигеморагічні засоби, а саме препарат з групи інгібіторів фібринолізу – транексамова кислота. Дія препарату базується на пригніченні деградації фібрину, стабілізації тромбу, нормалізації функції тромбоцитів і проникності капілярів. Введення транексамової кислоти рекомендують впродовж першої години після отримання травми. Відповідно до Державного реєстру лікарських засобів України, на фармацевтичному ринку України присутні 37 торгових найменувань транексамової кислоти, серед яких незначно переважають препарати іноземних виробників. За кількістю найменувань лідирують Україна (17 торгових назв) та Індія (14 торгових назв). На фармацевтичному ринку переважають ін’єкційні форми транексамової кислоти. Висновки. Встановлено, що при пораненнях військовослужбовців, що супроводжуються кровотечею, використовують транексамову кислоту, широко представлену на фармацевтичному ринку України іноземними та вітчизняними препаратами. Переважають препарати іноземних виробників. Значну частину ринку займають ін’єкційні лікарські форми. Розширення асортименту антигеморагічних засобів вітчизняного виробництва підвищить ефективності та доступності фармакотерапії. Introduction. One of the biggest threats to the lives of Ukrainian military personnel on the battlefield is uncontrolled bleeding, which is the main cause of death among the wounded. Therefore, there is a need to find effective solutions to the quickly stop bleeding. According to world practice, the use of antihemorrhagic drugs is a critically important step in the treatment of bleeding. It is possible to the significantly reduce hemorrhage, increasing the chances of survival of the injured and facilitating their further transport to medical facilities when using antihemorrhagic agents. In Ukraine, the system of providing medical care for bleeding is an important component of emergency medical care, which have based on unified clinical protocols developed by the Ministry of Health of Ukraine. Purpose. To conduct a marketing analysis of antihemorrhagic drugs on the pharmaceutical market of Ukraine, which have used in the case of serious injuries of military personnel. Materials and methods. Unified clinical protocols of emergency medical care were analysed to determine the medicines, which used to treat bleeding wounds of military personnel. Market analysis of the researched medicines was carried out for based on information from the State Register of Medicinal Products of Ukraine and using information from aggregator sites. Informational, comparative, analytical, and marketing methods of analysis were used. Results. Antihemorrhagic agents, namely tranexamic acid, are used in the treatment of wounded servicemen with bleeding in Ukraine. The action of the medicine has based on inhibition of fibrin degradation, stabilization of blood clot, normalization of platelet function and permeability of capillaries. The use of tranexamic acid has recommended within the first hour after receiving an injury. According to the State Register of Medicinal Products of Ukraine, there are 37 trade names of tranexamic acid on the pharmaceutical market of Ukraine, among which medicines of foreign manufacturers slightly predominate. Ukraine (17 trade names) and India (14 trade names) are the leaders in terms of the number of names. Injectable forms of tranexamic acid dominate the pharmaceutical market. Conclusions. It has established that tranexamic acid, which is widely represented on the pharmaceutical market of Ukraine by foreign and domestic drugs, is used for wounds of military personnel accompanied by bleeding. Medicines of foreign manufacturers prevail. Injectable dosage forms engage a significant part of the market. Expanding the assortment of domestical produced antihemorrhagic medicines will increase the efficiency and availability of pharmacotherapy.
Marketing analysis of antihemorrhagic medicines used for wounded servicemen
Keywords: кровотеча; антигеморагічні засоби; фармацевтичний ринок; транексамова кислота; bleeding; antihemorrhagic agents; pharmaceutical market; tranexamic acid