Частота и характер возникновения местных послеоперационных гнойно-воспалительных осложнений у больных раком гортани T1-2N0M0 - Троян, В. И.; Синайко, И. А.; Костровский, А. Н.; Лобова, Е. В.; Троян, Василь Іванович; Сінайко, Ірина Олександрівна; Костровський, Олександр Миколайович; Лобова, Олена Василівна; Troyan, V. I.; Sinaiko, I. O.; Kostrovsky, O. M. (К.: Просвіта, 2013)
Проведено аналіз місцевих післяопераційних гнійно-запальних ускладнень у 69 хворих на рак гортані T1-2N0M0 по матеріалам архівних історій хвороб. Визначено, що під час хірургічного етапу комбінованого лікування при традиційних методах ведення післяопераційного періоду перихондрит гортані мав місце у 23 хворих (33,3%), хондроперихондрит-у 17 (24,6%). Виявлено, що при даних ускладненнях, перебування в стаціонарі збільшувалось відповідно до 19,82±0,31 і 27,52±0,5 днів, що призводило до десинхронізації компонентів комбінованого лікування і зменшувало його онкологічну ефективність. Проведеним кореляційним аналізом не було визначено тісного зв’язку між появою ускладнень і такими факторами як вік, ступінь розповсюдження пухлини, видом резекції гортані з та без формування трахеостоми, що на нашу думку, обґрунтовує необхідність вивчення стану мікроциркуляції в тканинах гортані в периопераційному періоді, порушення якого може відігравати ведучу роль у виникненні вищезазначених ускладнень. Frequency and character of local postoperative purulent-inflam-matory complications in patients with laryngeal cancer T1-2N0M0 Analysis of local postoperative inflammatory complications in 69 patients with laryngeal cancer T1-2N0M0 on archival materials histories. Determined that during surgical component of combined treatment with traditional methods of postoperative period peri-chondritis of larynx occurred in 23 patients (33,3%), chondroperichondritis – in 17 (24,6%). We found that this complications increased hospital station by 19,82±0,31 and 27,52±0,5 days, resulting to desyn-chronization components of combined treatment and reduced its effectiveness. Correlation analysis was not defined a close connection between the appearance of complications and factors such as age, degree of spread of the tumor, type of resection of the larynx with and without the formation, in our opinion, justi-fies the need for the study of microcirculation in the tissues of the larynx in the perioperative period, viola-tion which can play a leading role in the occurrence of the above-mentioned complications.
Частота і характер виникнення місцевих післяопераційних гнійно-запальних ускладнень у хворих на рак гортані T1-2N0M0
Frequency and character of local postoperative purulent-inflam-matory complications in patients with laryngeal cancer T1-2N0M0
Keywords: рак гортані; частота виникнення; місцеві ускладнення.; laryngeal cancer; frequency of oc-currence; local complications