Особливості змін показників метаболізму заліза крові щурів після введення сироватки крові, отриманої за умов моделювання експериментальної гемолітичної анемії - Бурега, Ігор Юрійович; Бурега, И. Ю.; Burega, I. Yu. (ВДНЗУ "УМСА", 2016)
Метою роботи було встановити особливості змін показників метаболізму заліза крові щурів після введення сироватки крові, отриманої за умов моделювання експериментальної гемолітичної анемії. Після введення тваринам експериментальної групи Р2 сироватки крові, отриманої від тварин експериментальної групи Р1, сироватка яких не містить гормону еритропоетину (період напіввиведення ерітропоетину становить 1,5-2 години), на фоні незмінної кількості ретикулоцитів, було виявлено достовірний приріст вмісту сироваткового заліза, загальної залізозв’язуючої здатності сироватки крові (ЗЗЗЗ), ненасиченої залізозв’язуючої здатності сироватки крові (НЗЗЗ) та відсотка насичення трансферину з 1-ї до 3-ї доби після введення. З 3-ї до 5-ї доби спостерігалась тенденція до зниження показників загального заліза, ЗЗЗЗ, НЗЗЗ та відсотку насичення трансферину. Після аналізу отриманих даних, з високою долею вірогідності, можна припустити, що в сироватці тварин, яким було введено сироватку групи зі змодельованою гемолітичною анемією, присутній тонкий гуморальний фактор опосередкованої дії, що впливає на систему транспорту заліза крові та не впливає на активність еритропоезу. После введения животным экспериментальной группы Р2 сыворотки крови, полученной от животных экспериментальной группы Р1, сыворотка которых не содержит гормона эритропоэтина (период полувыведения эритропоэтин составляет 1,5-2 часа), на фоне неизменного количества ретикулоцитов, было обнаружено достоверный прирост содержания сывороточного железа, общей железосвязывающей способности сыворотки крови (ОЖСС), ненасыщеной железосвязывающей способности сыворотки крови (НЖСС) и процента насыщения трансферрина с 1-х по 3-и сутки после введения. С 3-х по 5-е сутки експеримента наблюдалась тенденция к снижению показателей общего железа, ОЖСС, НЖСС и процента насыщения трансферрина. После анализа полученных данных, с высокой долей вероятности, можно предположить, что в сыворотке животных, которым было введено сыворотку группы с смоделированной гемолитической анемией, присутствует тонкий гуморальный фактор опосредованного действия, который влияет на систему транспорта железа крови и не влияет на активность эритропоэза. Haemolytic anemias are the group of diseases characterized by pathologically intensive destruction of erythrocytes, increased formation of their decomposition products, as well as reactive enhancement of erythropoiesis. In recent decades one of the key problems of current medicine is the high prevalence of congenital and acquired hemolytic conditions that appears due to acute infectious diseases, impairment of blood transfusion protocol, formation of the autoimmune reaction in response to the administration of some antibodies, increased use of pesticides, colorants, substances and toxicants of vegetables or artificial nature, which composed of highly reactive hydrazines. Despite the existing variety of medicines, the protocols of treatment and correction of the conditions caused by haemolysis the iron metabolism does not always depend on the nutritional component. There are numerous factors that affect the metabolism, transport and provide the required amount of iron for saturation of erythrocytes and correspondingly realize the blood main function – the gas exchange. They include the hepcidin system, chalone - anti-cholone factor, influence of erythroferrone. In the experiment we studied the influence of thin humoral factors of iron metabolism in the blood serum obtained after phenyl hydrazine-induced anaemia. The research was aimed to determine the changes in indicators of blood iron metabolism in rats after administration of blood serum obtained following the simulation of experimental haemolytic anaemia.
Особенности изменений показателей метаболизма железа крови крыс после введения сыворотки крови полученной в условиях моделирования экспериментальной гемолитической анемии
Changes that occur in indices of blood iron metabolism in rats following the administration of blood serum obtained from animals with modelled experimental hemolytic anaemia
Keywords: фенілгідразин; анемія; кров; залізо; щури; фенилгидразин; анемия; железо; кровь; крысы; phenyl hydrazine; anaemia; blood; iron; rats