Результати корекції рогівкового астигматизму при факоемульсифікації катаракти з імплантацією торичної інтраокулярної лінзи - Завгородня, Наталія Григорівна; Новікова, В. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Проблема катаракти актуальна і залишається однією з найбільш поширених офтальмологічних патологій в усьому світі. Рівень катарактальної хірургії невпинно зростає у зв'язку з інноваційними досягненнями в технології проведення операцій і імплантацією сучасних інтраокулярних лінз (ІОЛ). Відповідно і вимоги до функціональних результатів операцій безперервно підвищуються. У зв'язку з цим велику увагу стали приділяти вихідному рогівковому астигматизму в хірургії катаракти. На сучасному етапі одним з запропонованих методів корекції астигматизму є використання торичних ІОЛ. Та незважаючи на спроби вдосконалення торичних ІОЛ, за різними джерелами існує ряд проблем з іх використанням (ротація, обмеженість сили астигматизму та ін.). В зв’язку з цим – питання вивчення та оптимізіції вищевказаного оперативного лікування є актуальним та відкритим. Мета дослідження: проаналізувати ефективність хiрургiчного лiкування катаракти на очах з рогівковим астигматизмом при факоемульсифікації катаракти з iмплантацiєю інтраокулярної торичної лінзи. Матеріали і методи дослідження. Були проаналізовані результати оперативного лікування 17 пацієнтів (22 ока) з катарактою та супутнім рогівковим астигматизмом. Вік пацієнтів від 43 до 79 років, з них чоловіків – 10 (54%), жінок – 7 (41%). Всім пацієнтам передопераційно було проведено стандартне офтальмологічне дослідження (візометрія, авторефрактокератометрія, біомікроскопія, пряма офтальмоскопія, тонометрія, периметрія), ультразвукове А-сканування, ендотеліальна мікроскопія, оптична біометрія на апараті IOLMaster® (Сarl Zeiss), розрахунок ІОЛ на апараті Verion® (Alcon), Сarl Zeiss IOLMaster. Всім пацієнтам було проведене оперативне лікування – факоемульсифікація катаракти з імплантацією торичної ІОЛ (13 очей – монофокальна ІОЛ, на 8 очах – мультифокальна). В ранньому та пізньому післяопераційному періоді всім пацієнтам було проведене обстеження з урахуванням показників рефракції. Критерієм ефективності оперативного лікування в даному дослідженні є корекція астигматизму та її стабільність. Термін спостереження становив від 1 місяця до 1го року післяопераційно. Для оцінки показників використовувались статистичні методи.
Keywords: тези доповідей