Ефективність використання ранніх вторинних швів та ін'єкцій насиченої тромбоцитами аутоплазми при ізольованих вогнепальних осколкових пораненнях м'яких тканин - Завгородній, Сергій Миколайович; Котенко, О. І.; Zavhorodnii, S. M.; Kotenko, O. I. (My University, 2024)
Мета роботи - оцінити ефективність лікування пацієнтів з ізольованими вогнепально-осколковими пораненнями м'яких тканин шляхом накладання ранніх вторинних швів у комбінації з ін'єкціями в рану збагаченої тромбоцитами аутоплазми. У роботу включено 62 (100,0%) пацієнти з вогнепальними осколковими пораненнями м'яких тканин. Хворі були розподілені на дві групи. Групу порівняння склали 32 пацієнти (51,61%), яким на 8-15 добу було накладено ранні вторинні шви та продовжено консервативне лікування і щоденні перев'язки згідно з чинними стандартами лікування вогнепальних поранень. Основну групу склали 30 пацієнтів (48,39%), у яких місцеве лікування було модифіковано шляхом поєднання накладання ранніх вторинних швів з PRP - platelet rich plasma. Оцінку ранового процесу в рані під швами проводили на 8-му, 11-14-ту добу від моменту поранення за допомогою візуального огляду, лінійного вимірювання та діагностичної ультразвукової системи (Mindray-M6) 220А. Статистична обробка результатів проведена в пакетах програм STATISTICA 13.0, TIBCO Software inc. (Ліцензія JPZ804I382130ARCN10-J) та MICROSOFT EXEL 2013 (Ліцензія 00331-10000-00001-АА404) з використанням параметричних (М±m - у разі нормального розподілу досліджуваної ознаки, Me (Q1; Q3) - при розподілі, що відрізняється від нормального) та непараметричних критеріїв (критерій Манна-Уітні (U) для непов'язаних груп). Усі 62 пацієнти (100,0%) були ургентно госпіталізовані до медичного евакуаційного центру 3-го рівня. Візуальний огляд ран в обох групах на 8-й день після поранення показав, що гіперемія та нагноєння ран не спостерігались. У групі порівняння при візуальному огляді рани через 11±3,9 доби після поранення ускладнення виявлено у 7 (21,88%) пацієнтів, з них у 4 (12,50%) - розходження країв рани, та у 3 (9,38%) - гематома з нагноєнням рани. В основній групі утворення сероми виявлено в одного пацієнта (3,33%) (U=220,00; p=0,0385). Тривалість стаціонарного лікування на етапі третинної медичної евакуації становила 28±2,3 дня в групі порівняння та 19±3,1 дня в основній групі, U=290,00, p=0,0354. Отже, використання ранніх вторинних швів з комбінацією з PRP забезпечує ефективний ріст грануляційної тканини в рановому каналі та знижує частоту розходження країв рани (група порівняння 4 пацієнти - 12,50%, в основній групі розходження країв рани не зафіксовано, U=230,00 p=0,0320). Антибактеріальні, протизапальні властивості PRP в лікуванні вогнепальних сліпих осколкових поранень знижують частоту розвитку формування нагноєння рани та сером (група порівняння - 3 пацієнти (9,38%), в основній групі утворення сероми виявлено в одного пацієнта (3,33%, U=220,00 p=0,0310)). Застосування насиченої тромбоцитами аутоплазми дозволяє скоротити терміни перебування пацієнтів у стаціонарі на третьому етапі медичної евакуації: в групі порівняння (28±2,3 діб); в основні групі (19±3,1 діб, U = 290,00, р = 0,0354). The purpose of the work - to assess the effectiveness of treatment of patients with isolated gunshot - shrapnel wounds of soft tissues by applying early secondary sutures in combination with injections of platelet-rich autoplasma into the wound. The study included 62 (100.0%) with gunshot fragment wounds of soft tissues. Patients were divided into two groups. The comparison group consisted of 32 patients (51.61%), who were given early secondary sutures on the 8-15th day and continued conservative treatment and daily bandages according to the current standards of treatment of gunshot wounds. The main group consisted of 30 patients (48.39%), in whom local treatment was modified by combining early secondary sutures with PRP - platelet rich plasma. The evaluation of the wound process in the wound under the sutures was carried out on the 8th, 11th - 14th day from the moment of injury using visual inspection, linear measurement and diagnostic ultrasound system (Mindray - M6) 220A. Statistical processing of the results was carried out in STATISTICA 13.0 software packages, TIBCO Software inc. (License JPZ804I382130ARCN10-J) and MICROSOFT EXEL 2013 (License 00331-10000-00001-АА404) using parametric (М±m - in the case of a normal distribution of the characteristic under study and Me (Q1; Q3) - in the case of a distribution different from normal) and non-parametric criteria (Mann-Whitney (U) test for unrelated groups). All 62 patients (100.0%) were urgently admitted to a level 3 medical evacuation center. Visual inspection of the wounds in both groups on the 8th day after wounding showed that hyperemia and suppuration of the wounds were not observed. In the comparison group, visual inspection of the wound 11±3.9 days after the injury revealed complications in 7 (21.88%) patients, of which 4 (12.50%) had separation of the wound edges, and 3 (9.38%) - hematoma with suppuration of the wound. In the main group, seroma formation was detected in one patient (3.33%). (U= 220.00 p=0.0385). The duration of inpatient treatment at the stage of tertiary medical evacuation was 28±2.3 days in the comparison group and 19±3.1 days in the main group, U= 290.00, p=0.0354. So, the use of early secondary sutures in combination with PRP ensures effective growth of granulation tissue in the wound canal and reduces the frequency of wound edge separation. (comparison group of 4 patients - 12.50%, in the main group, the separation of the wound edges was not recorded, U= 230.00 p=0.0320. Antibacterial, anti-inflammatory properties of PRP in the treatment of gunshot blind shrapnel wounds reduce the frequency of development of wound suppuration and seroma formation (comparison group 3 patients (9.38%), in the main group seroma formation was detected in one patient (3.33%, U= 220.00 p=0.0310). The use of autoplasma saturated with platelets allows to reduce the length of stay of patients in inpatients at the third stage of medical evacuation: in the comparison group (28±2.3 days), in the main group (19±3.1 days, U = 290.00, p = 0.0354).
Effectiveness of the use of early secondary sutures and injections of platelet-rich autoplasma in isolated gunshot shrapnel wounds of soft tissues
Keywords: ізольовані вогнепальні осколкові поранення; комбіноване хірургічне лікування; збагачена тромбоцитами аутоплазма; ранні вторинні шви; мінно-вибухова травма; isolated gunshot fragment wounds; combined surgical treatment; platelet-enriched autoplasm; early secondary sutures; mine-explosive injury