Дослідження фармакологічного потенціалу похідних N-((5-феніл-6,11-дигідро-[1,2,4]тріазоло[1’,5’:1,6]піридо[3,4-b]індол-2-іл)метил) бензаміду - Федотов, Сергій Олегович; Гоцуля, Андрій Сергійович; Fedotov, S. O.; Hotsulia, A. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – in silico оцінювання токсикологічних властивостей, ADME-параметрів і результатів молекулярного докінгу проєктних сполук ряду N-((5-феніл-6,11-дигідро-[1,2,4]тріазоло[1’,5’:1,6]піридо[3,4-b]індол-2-іл)метил)бензамідів для обґрунтування доцільності їх синтезу та наступного створення оригінальної біологічно активної субстанції. Матеріали і методи. Проєктування молекулярних структур для in silico досліджень здійснили на основі критичного аналізу даних наукової літератури та фундаментальних принципів органічної хімії. Це дало змогу раціонально інтегрувати відомі фармакофорні елементи у компактні молекулярні каркаси. Прогнозування профілю безпеки та потенційних токсикологічних ризиків здійснили, застосувавши платформу TEST (Toxicity Estimation Software Tool). Фізико-хімічні властивості та фармакокінетичну поведінку сполук оцінювали за допомогою онлайн-ресурсу SwissADME. Сучасні методики молекулярного докінгу використано для виявлення потенційних сайтів зв’язування з модельними ензимами, а також для характеристики енергетичних і просторових особливостей взаємодії ліганд – мішень. Структуру лігандів побудували за допомогою програм MarvinSketch 6.3.0, HyperChem 8 та AutoDock Tools 1.5.6, а підготовку білкових мішеней здійснили з використанням Discovery Studio 4.0 та AutoDock Tools 1.5.6. Докінгове моделювання виконано за допомогою AutoDock Vina, що забезпечує точне прогнозування взаємодій ліганд – білок на основі енергетичної та стеричної сумісності. Aim. This study aimed to perform an in silico assessment of the toxicological properties, ADME parameters, and molecular docking profiles of newly designed compounds belonging to the N-((5-phenyl-6,11-dihydro-[1,2,4]triazolo-[1’,5’:1,6]pyrido[3,4-b]indol-2-yl)methyl)benzamide series, in order to substantiate their synthesis and guide further experimental validation. Materials and methods. Molecular structure design for in silico studies was guided by a critical analysis of the scientific literature and fundamental principles of organic chemistry, allowing the rational incorporation of established pharmacophoric elements into compact molecular frameworks. Safety profiles and potential toxicological risks were predicted using the TEST (Toxicity Estimation Software Tool) platform. Physicochemical properties and pharmacokinetic behaviors were evaluated through the SwissADME online resource. Advanced molecular docking techniques were employed to identify potential binding sites with model enzymes and to characterize the energetic and spatial features of ligand-target interactions. Ligand structures were generated using MarvinSketch 6.3.0, HyperChem 8, and AutoDock Tools 1.5.6, while protein targets were prepared with Discovery Studio 4.0 and AutoDock Tools 1.5.6. Docking simulations were conducted with AutoDock Vina, enabling accurate modeling of ligand-protein binding based on energetic and steric complementarity. This integrative in silico approach facilitated the early-stage evaluation of biological potential and safety profiles prior to experimental validation.
Evaluation of the pharmacological potential of N-((5-phenyl-6,11-dihydro-[1,2,4]triazolo[1’,5’:1,6]pyrido[3,4-b]indol-2-yl)methyl) benzamides
Keywords: похідні 1,2,4-тріазолу; індольне ядро; in silico оцінювання; оцінка безпечності; 1,2,4-triazole; indole core; in silico evaluation; safety