Алгоритми для комп'ютерної програми віртуального скринінгу антиоксидантної активності серед нових сполук ряду азагетероциклів - Риженко, Віктор Павлович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Створення комп'ютерних програм для віртуального скринінгу є актуальним завданням для сучасної фармакології і медицини. Традиційні дослідження, засновані на скринінгу і відборі біологічно активних сполук, трудомісткі і вимагають значних витрат з напрацювання, очищення та встановлення будови сполук, по встановленню біологічної активності, токсичності та їх специфічної активності, тобто по проведенню доклінічних досліджень. Незважаючи на численні роботи, присвячені дослідженням з даної проблеми, в наукових дослідженнях, що базуються на комп'ютерних програмах прогнозу (PASS, Orakul і ін.) антиоксидантної активності індивідуальних хімічних сполук досліднику доводиться стикатися з необгрунтованим і навіть некоректним вибором ознак активності досліджуваних речовин. Насамперед, в сучасних програмах відсутній диференційований прогноз антиоксидантної активності хімічних сполук щодо активних форм кисню та азоту. У цих комп'ютерних програмах підхід підпорядкований одній меті - отриманню високих значень коефіцієнтів кореляції, що призводить до створення за висловом Hansch C. «математичних виродків», які не мають нічого спільного з об'єктом або процесом дослідження.
Keywords: тези доповідей