Оцінка результатів використання ендоскопічних методів як першого етапу лікування хворих з ускладненими формами раку ободової кишки - Кубрак, Михайло Анатолійович; Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Kubrak, M. A.; Zavgorodnii, S. M.; Danilyk, M. B. (My University, 2024)
Дискутабельним залишається питання щодо використання ендоскопічних методів лікування хворих з ускладненими формами раку товстої кишки. Метою дослідження було провести оцінку результатів використання ендоскопічних методів в якості першого етапу лікування пацієнтів з ускладненими формами злоякісних захворювань ободової кишки. В групу дослідження ввійшло 180 (100%) хворих з ускладненими формами раку ободової кишки. У групі порівняння колоноскопія проведена у 11 (15,49%) хворих, в основній групі – у 83 (76,15%) обстежених, U=38,0; p=0,0019. У 7 (8,43%) обстежених основної групи з ГКК вдалося досягти стійкого гемостазу, у 31 (37,35%) хворого з ГКН виконано тунелізацію пухлини, у 7 (8,43%) – встановлено саморозширюючий металевий стент. Ще у 9 (10,84%) пацієнтів досягнуто часткового відновленням пасажу, у 15 (18,07%) хворих процедура була безуспішна та у 12 (14,46%) - завершилася розвитком ускладнення. Ендоскопічне дослідження товстої кишки збільшило кількість відтермінованих операцій та частку первинно-радикальних оперативних втручань, а також дало змогу зменшити кількість операцій, що завершувалися виведенням колостоми. The use of endoscopic methods for the treatment of patients with complicated forms of large intestine cancer remains a controversial issue. The study aimed to evaluate the results of using endoscopic methods as the first stage of treatment of patients with complicated forms of colon cancer. The study group included 180 (100%) patients with complicated forms of colon cancer. In the comparison group, colonoscopy was performed in 11 (15.49%) patients, and in the main group - in 83 (76.15%) patients, U=38.0; p=0.0019. Stable haemostasis was achieved in 7 (8.43%) patients of the main group with acute intestinal bleeding; in 31 (37.35%) patients with acute intestinal obstruction, tumour tunnelling was performed, and in 7 (8.43%) patients, a self-expanding metal stent was placed. Another 9 (10.84%) patients achieved the partial restoration of the passage; in 15 (18.07%) patients, the procedure was unsuccessful and in 12 (14.46%), it resulted in complications. Endoscopic examination of the large intestine has increased the number of postponed surgeries and the proportion of primary radical surgical interventions. It has also reduced the number of surgeries that resulted in colostomy. Key words: cancer, large intestine, complications, endoscopy, treatment, stenting, tunnelling, surgical treatment.
Evaluation of the results of using endoscopic methods as the first stage of treatment of patients with complicated forms of colon cancer
Keywords: рак; товста кишка; ускладнення; ендоскопія; лікування; стентування; тунелізація; хірургічне лікування; cancer; large intestine; complications; endoscopy; treatment; stenting; tunnelling; surgical treatment