Якість життя дітей, які хворі на алергічну патологію - Недельська, Світлана Миколаївна; Кузнєцова, Олена Дмитрівна; Марчук, Н. М.; Раскіна, Катерина Вікторівна; Даценко, О. М.; Недельская, С. Н.; Кузнецова, Е. Д.; Раскина, К. В.; Даценко, А. Н.; Nedelskaya, S. N.; Kuznetsova, O. D.; Marchuk, N. M.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведені результати дослідження якості життя дітей, які хворі на алергічну патологію із сезонними проявами, залежно від виду сенситизації (пилково-грибкова й ізольована пилкова). Виявили, що наявність грибкової сенситизації зумовлює важчі прояви сезонної атопії (у 2/3 дітей), неконтрольований перебіг астми (у 36% випадків) і тривалі загострення, що у порівнянні з пилковою алергією спричиняє суттєвіше зниження складових фізичного компонента якості життя за анкетою SF-36. Неконтрольований перебіг бронхіальної астми асоціюється із сенситизацією до грибів роду Cladosporium, Alternaria, Botrytis та Aspergillus. Тому вважаємо за потрібне впроваджувати оцінку якості життя у загальну практику алергологів. Приведены результаты исследования качества жизни детей, страдающих аллергической патологией с сезонными проявлениями, в зависимости от вида сенситизации (пыльцево-грибковая и изолированная пыльцевая). Обнаружили, что наличие грибковой сенситизации обусловливает более тяжелые проявления сезонной атопии (у 2/3 детей), неконтролируемое течение астмы (в 36% случаев) и длительные обострения, что по сравнению с пыльцевой аллергией вызывает более выраженное снижение составляющих физического компонента качества жизни по анкете SF-36. Неконтролируемое течение бронхиальной астмы ассоциируется с сенситизацией к грибам рода Cladosporium, Alternaria, Botrytis и Aspergillus. Поэтому считаем необходимым внедрение оценки качества жизни в общую практику аллергологов. This article presents the results of study of the life quality of children suffering from allergic disorders with seasonal displays, depending on the type of sensitization (pollen, fungal and pollen fenced). It wasn found that the presence of fungal sensitization causes more severe manifestations of atopy, seasonal 2/3 of children during asthma uncontrolled in 36% of cases and prolonged exacerbation compared with pollen allergy, causes a greater reduction in physical component constituting quality of life questionnaire SF-36. Uncontrolled bronchial astmі associated with sensitization to fungi genus Cladosporium, Alternaria, Botrytis and Aspergillus. Therefore, we consider it necessary to assess the implementation of the quality of life in general practice allergists.
Качество жизни детей, страдающих аллергической патологией
Quality of life in children with allergic disease
Keywords: качество жизни; атопія; бронхиальная астма; сенситизація; атопия; сенситизация; quality of life; atopy; bronchial asthma; sensitization