Предиктори порушень ритму серця, що індуковані на ранніх етапах тредміл-тесту, у чоловіків з артеріальною гіпертензією - Колесник, Михайло Юрійович; Соколова, Марина Володимирівна; Kolesnyk, M. Y.; Sokolova, M. V. (My University, 2014)
Порушення ритму серця, що індуковані на ранніх етапах тредміл-тесту, можуть мати несприятливе прогностичне значення у хворих на артеріальну гіпертензію. З метою вивчення клініко-інструментальних особливостей серцево-судинної системи у хворих на артеріальну гіпертензію з аритміями, що індуковані на ранніх етапах навантажувальної проби, та встановлення предикторів їх виникнення виконали тредміл-тест у 249 чоловіків з артеріальною гіпертензією. Встановили, що на першому етапі проби найчастіше реєструють поєднання передсердних і шлуночкових екстрасистол. Хворі з індукованими порушеннями ритму характеризуються більш вираженим ураженням органів-мішеней. Незалежними предикторами індукції аритмій на ранніх етапах тредміл-тесту є вік, індекс маси міокарда лівого шлуночка, низька толерантність до фізичного навантаження та варіабельність артеріального тиску. Нарушения ритма сердца, индуцированные на ранних этапах тредмил-теста, могут иметь неблагоприятное прогностическое значение у больных артериальной гипертензией. С целью изучения клинико-инструментальных особенностей сердечно-сосудистой системы у больных артериальной гипертензией с аритмиями, индуцированными на ранних этапах нагрузочной пробы, и установления предикторов их возникновения выполнен тредмил-тест у 249 мужчин с артериальной гипертензией. Установлено, что на первом этапе пробы чаще регистрируют сочетание предсердных и желудочковых экстрасистол. Больные с индуцированными нарушениями ритма характеризуются более выраженным поражением органов-мишеней. Независимые предикторы индукции аритмий на ранних этапах тредмил-теста: возраст, индекс массы миокарда левого желудочка, низкая толерантность к физической нагрузке и вариабельность артериального давления. Aim. Early exercise-induced cardiac arrhythmias may have an adverse prognostic value in patients with arterial hypertension. The aim of the study was to estimate the clinical and instrumental features of the cardiovascular system in hypertensive patients with early exercise-induced arrhythmias and to fi nd the predictors of their manifestation. Methods and results. We enrolled 249 hypertensive males who underwent treadmill test. A combination of supraventricular and ventricular extrasystoles was registrated most commonly at the fi rst stage of the test. Patients with exercise-induced arrhythmias were characterized by increased target organs damage severity. Conclusion. Independent predictors of early exercise-induced cardiac arrhythmia are age, left ventricular mass index, low exercise tolerance and blood pressure variability.
Предикторы нарушений ритма сердца, индуцированных на ранних этапах тредмил-теста, у мужчин с артериальной гипертензией
Predictors of exercise-induced arrhythmias in early stages of treadmill test in hypertensive males
Keywords: аритмії; гіпертензія; серця функціональні тести; аритмии; гипертензия; сердца функциональные тесты; Arrhythmias; Hypertension; Heart Function Tests