Зависимость постэкстракционных осложнений от степени тяжести экспериментального сахарного диабета - Абрамов, Андрій Володимирович; Ганчев, К. С.; Абрамов, Андрій Володимирович; Ганчев, Кирило Сергійович; Abramov, A. V.; Ganchev, K. S. (My University, 2014)
Цукровий діабет являє собою стоматологічну проблему, тому що впливає на стан зубо-щелепної системи. У хворих на цукровий діабет 2 типу відзначається 100% потреба в стоматологічній допомозі. Метою нашої роботи було в експерименті виявити основні групи постекстракційних ускладнень, встановити залежність їхнього виникнення від ступеня важкості цукрового діабету у щурів. Матеріали й методи. Дослідження було проведено на 50 щурах-самцях лінії Вістар, віком 9-10 місяців, розподілених на дві експериментальні групи. Першу групу склали 20 здорових самців, яким видалили перший нижній моляр праворуч. Друга група − 30 щурів самців зі стрептозотоциновим діабетом, з екстракцією першого нижнього моляра праворуч на 21-й день цукрового діабету. Результати та висновки. Постекстракційні ускладнення залежать від ступеня важкості цукрового діабету. Як ранні, так і пізні ускладнення, що пов'язані з альвеолярною раною частіше розвиваються при важкому цукровому діабеті, характеризуються тяжким перебігом та високою варіабельністю ускладнень (остеомієліт, флегмона, абсцес). Ускладнення перебігу основного захворювання й прогресування симптоматики відзначаються при важкому перебігу цукрового діабету, супроводжується зниженням ваги щурів і підвищенням рівня глікемії. Виразність ацидозу, підвищення концентрацій креатинину й сечовини не залежать від ступеня важкості патологічного процесу, але при цьому вносять свій внесок у погіршення стану тварини. Diabetes mellitus (DM) generally investigated as a systemic condition might be considered as a dental problem as it produces a great impact on the status of dental-maxillary system. 100% of patients with type II diabetes require dental care. The aim of our work was to identify the main groups of postextraction complications, to reveal the dependence of their occurrence on the severity of diabetes in rats. Materials and methods. The study involved 50 Wistar male rats aged 9-10 months, who were divided into two experimental groups. The first group consisted of 20 healthy males, whose first right lower molars were extracted. The second group included 30 male rats with streptozotocin-induced diabetes which had their first right lower molars out on the 21st day of DM course. Results. Post-extraction complications depend on the DM severity. Both early and late complications associated with alveolar damages often develop in severe DM. They are characterized by aggravated clinical course and their high variability (osteomyelitis, abscess). Exacerbation of the underlying disease and the progression of DM symptoms are observed in its severe course, which is accompanied by a decrease in the rats’ body weight and increased blood glucose. Intensity of acidosis, increased creatinine and urea concentrations do not depend on the severity of the pathological process, but contribute to the deterioration of the animal.
Залежність постекстракційних ускладнень від ступеня важкості експериментального цукрового діабету
Dependence of post-extraction complications on severity of modeled diabetes mellitus
Keywords: екстракція зуба; щури; експериментальний цукровий діабет; ускладнення; tooth extraction; rats; modelled diabetes; complications