Оценка индивидуального периоперационного кардиального риска у больных с опухолями головы и шеи на фоне ишемической болезни - Потапенко, М. С.; Гриценко, С. Н.; Гриценко, Сергій Миколайович; Potapenko, M. S.; Gritsenko, S. M. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Предложены новые критерии оценки индивидуального периоперационного кардиального риска при выполнении вмешательств по поводу опухолей головы и шеи (индекс массы тела – меньше 22,79 кг/м2, рост – больше 168 см, минутный объем крови – меньше 5,027 л/мин, гематокрит – больше 0,46 л/л, СКФ (MDRD) – меньше 75 мл/мин, длительность элевации сегмента ST – более 39 мин за сутки, максимальная элевация сегмента ST – более 139 мкВ) у пациентов с доказанной ишемической болезнью сердца. Запропоновано нові критерії оцінки індивідуального периопераційного кардіального ризику при виконанні втручань із приводу пухлин голови та шиї (індекс маси тіла – менше ніж 22,79 кг/м2, зріст – більше ніж 168 см, хвилинний об’єм крові – менше ніж 5,027 л/хв, гематокрит – більше ніж 0,46 л/л, СКФ (MDRD) – менше ніж 75 мл /хв, тривалість елевації сегмента ST – понад 39 хв за добу, максимальна елевація сегмента ST – більше ніж 139 мкВ) у пацієнтів із доведеною ішемічною хворобою серця. The authors propose new criteria for evaluation of individual perioperative risk in the performance of interventions for head and neck tumors (body mass index less than 22.79 kg/m2, height 168 cm more, the minute volume of blood less than 5.027 l/min, hematocrit greater than 0.46 l/l, GFR (MDRD) less than 75 ml/min, the duration of ST-segment elevation more than 39 minutes per day and maximum ST segment elevation more than 139 mV) in patients with documented ischemic heart disease.
Оцінка індивідуального периопераційного кардіального ризику у хворих із пухлинами голови та шиї на тлі ішемічної хвороби серця
Estimation of individual perioperative cardiac risk in patients with tumors of the head and neck with documented ischemic heart disease
Keywords: индивидуальный периоперационный риск; опухоли головы и шеи; ишемическая болезнь сердца; індивідуальний периопераційний ризик; пухлини голови та шиї; ішемічна хвороба серця; individual perioperative risk; head and neck tumors; coronary heart disease