Діагностика, консервативне лікування та реконструктивно-відновна хірургія остеоартрозу колінного суглоба. - Головаха, Максим Леонідович; Golovaha, M. L. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Дисертацію присвячено проблемі покращення результатів лікування хворих з остео-артрозом колінного суглоба методами, які дозволяють зберегти його анатомо-функціональну цілісність. В основу роботи покладено аналіз лі кування 767 пацієнтів з ос-теоартрозом колінного суглоба. Результати біохімі чних досліджень показали, що лікування гонартрозу препаратами глюкозаміна сульфату й гіалуронової кислоти сприяло вірогідно-му поліпшенню показників біохімічних маркерів руйнування сполучної тканини. Розроб-лено «Шкалу про гнозування результату пластики дефекту хряща колінного суглоба», пере-вірка якої показала позитивні результати. Розглянуто питання прогнозування ре зультатів високих коригувальних остеотомій великогомілкової кістки у разі гонартрозу та застосу-вання остеотомій у випадках нестабільності колінного суглоба. Аналіз монокондилярного ендопротезування та коригувальних остео томій показав, що ці методи не є конкурентними, тому що їх слід виконувати в різних групах пацієнтів. Розроблено «Алгоритм диференційо-ваного вибору хі рургічного лікування остеоартрозу колінного суглоба», перевірка якого дала позитивні результати. The thesis is devoted to the problem of improvement of treatment results of patients with knee osteoarthritis with methods which allow to keep its anatomo-functional integrity. The work is based on the analysis of the treatment of 767 patients with knee osteoarthritis. The results of biochemical researches have shown that the treatment of knee osteoarthritis by medications of glycosamine sulphate and hyaluronic acid assisted reliable improvement of the rate of biochemical markers of destruction of a connecting tissue. «The Scale of forecasting of the results of plastics of defect of a cartilage of a knee joint» was developed; its checking has shown positive results. The questions of forecasting of results of high remedial tibial osteotomy, of applications of high tibial osteotomy at instability of knee. The analysis of unicompartment knee arthroplastics and tibial osteotomies has shown that these methods are not competitive as they need to be carried out for various groups of patients. “The Algorithm of the differentiated choice of operative treatment of knee osteoarthritis” has been developed which has shown positive results.
Keywords: колінний суглоб; остеоартроз; діагностика; лікування; коленный сустав; остеоартроз; диагностика; лечение; knee; osteoarthritis; diagnostics; treatment