Вивчення можливості лікування лімфосаркоми Пліса хіміко-біологічним аддуктом 1,1-біс-[5-бромопіридин-2’,4’-діон-1’-іл]-2-бромо-2’-хлороетилену й бактерійного лектину - Вельчинська, О. В.; Вельчинская, Е. В.; Welchinska, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дослідження антиметаболітів піримідинового обміну, що відіграють роль преформованих сполук у низці біосинтетичних процесів і гальмують пухлинний ріст, є найбільш успішним напрямом пошуку нових протипухлинних засобів. З метою отримання нових потенційних протипухлинних засобів створили оригінальний хіміко-біологічні аддукт на основі 1,1-біс-[5-бромопіримідин-2’,4’-діон-1’-іл]-2-бромо-2’-хлороетилену та протипухлинного бактерійного лектину Bacillus polymyxa. Встановили, що хіміко-біологічний аддукт біс-похідного піримідину та бактерійного лектину є малотоксичним (ЛД 50 =635 мг/кг) і характеризується суттєвим протипухлинним ефектом на лімфосаркому Пліса (відсоток гальмування пухлинного росту становить 65,5). Це свідчить, що новий хіміко-біологічний аддукт є перспективним для наступного вивчення як малотоксична речовина, що має високу протипухлинну активність на лімфосаркомі Пліса. Исследования антиметаболитов пиримидинового обмена, которые выступают в качестве преформированных соединений в цепочке биосинтетических процессов и тормозят опухолевый рост, – наиболее успешное направление поиска новых противоопухолевых средств. С целью получения новых потенциальных противоопухолевых средств создан оригинальный химико-биологический аддукт на основе 1,1-бис-[5-бромопиримидин-2’,4’-дион-1’-ил]-2-бромо-2’-хлороэтилена и противоопухолевого бактериального лектина Bacillus polymyxa. Установлено, что химико-биологический аддукт бис-производного пиримидина и бактериального лектина малотоксичен (ЛД 50 =635 мг/кг) и проявляет значительный противоопухолевый эффект на лимфосаркоме Плисса (процент торможения опухолевого роста составляет 65,5). Это свидетельствует, что новый химико-биологический аддукт перспективен для дальнейшего изучения как малотоксичное вещество с высокой противоопухолевой активностью на лимфосаркоме Плисса. Aim. Study of the pyrimidine metabolism antimetabolites that can be preformed compounds in the link of biosynthetic processes and can brake tumour’s growth is a more successful, perspective fi nding direction of new antitumor medications. New original chemical-biological adduct was studied as potential antitumor agent. Methods and results. It was obtained on the base of 1,1-bis-[5-bromopyrimidine-2’,4’-diono-1’-il]-2-bromo-2’-chloroethylene and antitumour bacterial lectin from Bacillus polymyxa. It was found that new chemical-biological adduct of bis-derivative of pyrimidine and bacterial lectin has little toxic preparation (LD 50 =635 mg/kg) and demonstrates considerable antitumour effect upon to 65.5% on Pliss Limphosarcoma tumour. Conclusion. It confi rms that new chemical-biological adduct is perspective for the future investigation as substance with a little toxicity and high antitumour activity on the Pliss Limphosarcoma.
Изучение возможности лечения лимфосаркомы Плисса химико-биологическим аддуктом 1,1-бис-[5-бромопиридин-2’,4’-дион-1’-ил]-2-бромо-2’-хлороэтилена и бактериального лектина
Study of the use possibility of the chemical-biological adduct of the 1,1-bis-[5-bromopyrimidine-2’, 4’-diono-1’-il]-2-bromo-2’-chloroethylene and bacterial lectin for the treatment of the Pliss’ lymphosarcoma
Keywords: 5-фторурацил; протипухлинні антиметаболіти; лектини; лімфосаркома; 5-фторурацил; противоопухолевые антиметаболиты; лектины; лимфосаркома; 5-Fluorouracil; Antineoplastic; Antimetabolites; Lectins; Lymphatic Sarcoma