CD25+ інтерлейкін-2 рецепторнесучі активовані лімфоцити, як предикторний маркер стенозуючих ускладнень у дітей з двостулковим аортальним клапаном серця - Афанасьєва, А. Д. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Двостулковий аортальний клапан (ДАК) є найчастішою вродженою аномалією серця у дітей, що при малосимптомному перебігу у педіатричному віці призводить до розвитку важких ускладнень у подальшому житті, у тому числі до стенозу аортального клапану та розшарування аорти. У той же час, у літературі існують відомості про значну протективну роль імунної відповіді щодо стенозу аорти та фіброзу міокарду у зв’язку з чим на гемодинамічні та морфологічні особливості у зазначеній категорії хворих можуть також впливати зміни субпопуляційного складу лімфоцитів, що, у свою чергу, регулюється генами сімейства нуклеарного фактору активованих Т-клітин (NFATC), які також приймають участь у ембріогенетичному формуванні серцевих клапанів, мутації та поліморфізми яких описані при ДАК. Мета роботи. Встановлення предикторної ролі щодо розвитку стенозуючих ускладнень cd25+ інтерлейкін-2 рецепторнесучих активованих лімфоцитів у дітей з ДАК на підставі вивчення їх субпопуляційного складу та зіставлення одержаниїх даних з наявними змінами внутрішньосерцевої гемодинаміки й морфункціональними характеристиками міокарду.
Keywords: тези доповідей