Структура та фактори вторинної шкоди, пов’язаної із вживанням алкоголю оточуючими, серед контингенту студентської молоді - Плєхов, Владислав Андрійович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Первинна шкода від вживання алкоголю стала об’єктом дослідження безлічі наукових робіт – неодноразово було доведено негативний вплив вживання спиртних напоїв на стан фізичного здоров’я, економічного та соціального благополуччя споживача. В сучасному наркологічному дискурсі актуалізується проблема вторинної шкоди від вживання алкоголю – на скільки вживання алкоголю однією особою шкодить здоров’ю, матеріальному становищу, якості та умовам життя інших. В контексті патогенезу станів порушення психологічної адаптації у відносно соціально незахищених верств населення, зокрема у студентської молоді, вторинна шкода, що вони отримують, може являти собою значний за інтенсивністю психотравмуючий фактор. Актуальним є виявлення структури та факторів завдання вторинної шкоди серед обраного контингенту, як підґрунтя для подальших досліджень у галузі психологічного супроводу студентів. Мета дослідження: встановити структуру та фактори вторинної шкоди, пов’язану із вживанням алкоголю оточуючими, у студентської молоді. Матеріал і методи. За умов інформованої усвідомленої згоди та анонімного анкетування, було обстежено 50 студентів медичного університету. Середній вік опитаних склав 20,5±0,1 років. Дослідження було реалізовано за допомогою використання опитувальника ВООЗ «Шкода, що завдається оточуючим, внаслідок алкоголізації». Статистична обробка проводилась за допомогою методів медичної статистики, у тому числі розрахунку коефіцієнту кореляції Пірсона – r.
Keywords: тези доповідей