Цінові характеристики вітчизняного фармацевтичного ринку лікарських засобів групи N06BX (інші психостимулятори та ноотропні засоби) - Бурлака, Богдан Сергійович; Бєленічев, Ігор Федорович; Сінча, Наталія Іванівна; Сінча, Катерина Анатоліївна; АлЗедан, Фаді; Burlaka, B. S.; Belenichev, I. F.; Sincha, N. I.; Sincha, K. A.; Al Zedan Fadi; Бурлака, Б. С.; Беленичев, И. Ф.; et al. (Національний фармацевтичний університет, 2020)
Метою роботи є вивчення цінових характеристик вітчизняного фармацевтичного ринку лікарських засобів групи N06BX, а також аналіз їх соціально-економічної доступності для споживачів. Результати. У дослідженні було використано концепцію, засновану на поетапному аналізі асортименту й цінової кон’юнктури групи препаратів N06BX за такими показниками: коефіцієнт ліквідності, коефіцієнт адекватності платоспроможності та коефіцієнт доступності. Виявили, що переважна більшість препаратів зазначеної групи має коефіцієнт ліквідності, який не перевищує 0,5; при цьому в 76 % препаратів цей показник не перевищує 0,2, тобто рівень конкуренції на цьому сегменті ринку досить високий, що сприяє зниженню цін. Тільки два препарати характеризуються низькою конкуренцією, це Фенібут (0,68) і Гліцин (1,5). Аналізуючи значення коефіцієнта адекватності платоспроможності, визначили його діапазон, що складає від 0,002 до 0,318. Найменший показник визначено в Кванілу розчину для орального застосування (Сa.s = 0,002) і Пірацетаму (Сa.s = 0,003). Ці препарати є найбільш доступними для населення. Найбільший показник має Цереброкурин (Сa.s = 0,318), тобто він є найменш доступним у розглянутій групі. Висновки. У результаті досліджень виявлено, що на фармацевтичному ринку України лікарські засоби з групи N06BX представлено в кількості 214 найменувань. Розраховані нами значення коефіцієнта ліквідності засвідчили, що досліджуваний сегмент ринку характеризується сильною конкуренцією, що сприяє зниженню цін. Дослідження отриманих значень коефіцієнта адекватності платоспроможності дозволило визначити, що найменший показник спостерігається у Пірацетаму (Сa.s = 0,003), а найбільший – у Цереброкурину (Сa.s = 0,318). За нашими даними, 25 % досліджуваних препаратів мають показник Сas, який ≤ 0,01, тобто ціна не перевищує 1 % від середньої заробітної плати, а показник соціально-економічної доступності CD дорівнює 0,99. Ці препарати є найбільш доступними для населення. Aim. To study the price characteristics of the domestic pharmaceutical market of medicines of the N06BX group, as well as analyze their socioeconomic accessibility for consumers. Results. The study used a concept based on a step-by-step analysis of the range and price situation of medicines of the N06BX group by the following indicators: liquidity ratio, adequate solvency ratio and availability ratio. It has been found that the vast majority of medicines in this group have a liquidity ratio not exceeding 0.5, while in 76 % of drugs this figure does not exceed 0.2, i.e. the level of competition in this market segment is quite high, and it contributes to price reduction. Only two medicines are characterized by low competition, these are Phenibut (0.68) and Glycine (1.5). When studying the values of the solvency adequacy ratio its range has been determined, it is from 0.002 to 0.318. The lowest value is observed in Quanil solution for oral administration (Ca.s = 0.002) and Piracetam (Ca.s = 0.003). These medicines are the most available to the population. The highest value is observed in Cerebrocurin (Ca.s = 0.318), i.e. it is the least available in this group. Conclusions. As a result of our research, it has been determined that at the pharmaceutical market of Ukraine medicines from the N06BX group are presented in the number of 214 names. The values of the liquidity ratio calculated by us have shown that the market segment studied is characterized by strong competition, and it contributes to price reduction. The study of the values of the solvency adequacy ratio obtained has allowed us to determine that the lowest value is observed in Piracetam (Ca.s = 0.003), while the highest one is in Cerebrocurin (Ca.s = 0.318). According to our research, 25 % of the drugs studied have the value Ca.s, which is ≤ 0.01, i.e. the price does not exceed 1 % of the average wage, and the socioeconomic accessibility indicator CD is equal to 0.99. These drugs are the most available to the population. Цель работы – изучение ценовых характеристик отечественного фармацевтического рынка лекарственных средств группы N06BX, а также анализ их социально-экономической доступности для потребителей. Результаты. В исследовании была использована концепция, основанная на поэтапном анализе ассортимента и ценовой конъюнктуры группы препаратов N06BX по следующим показателям: коэффициент ликвидности, коэффициент адекватности платежеспособности и коэффициент доступности. Установили, что подавляющее большинство препаратов данной группы имеет коэффициент ликвидности, который не превышает 0,5; при этом в 76 % препаратов этот показатель не превышает 0,2, то есть уровень конкуренции на данном сегменте рынка достаточно высок, что способствует снижению цен. Только два препарата характеризуются низкой конкуренцией, это Фенибут (0,68) и Глицин (1,5). При исследовании значений коэффициента адекватности платежеспособности определен его диапазон, который составляет от 0,002 до 0,318. Наименьший показатель наблюдается у Кванила раствора для орального применения (Сa.s = 0,002) и Пирацетама (Сa.s = 0,003). Эти препараты являются наиболее доступными для населения. Наибольший показатель наблюдается у Цереброкурина (Сa.s = 0,318), то есть он является наименее доступным в рассматриваемой группе. Выводы. В результате исследований установлено, что на фармацевтическом рынке Украины лекарственные средства из группы N06BX представлены в количестве 214 наименований. Рассчитанные нами значения коэффициента ликвидности показали, что исследуемый сегмент рынка характеризуется сильной конкуренцией, что способствует снижению цен. Исследование полученных значений коэффициента адекватности платежеспособности позволило определить, что наименьший показатель наблюдается у Пирацетама (Сa.s = 0,003), а наибольший – у Цереброкурина (Сa.s = 0,318). По нашим данным, 25 % исследуемых препаратов имеют показатель Сa.s, который ≤ 0,01, то есть цена не превышает 1 % от средней заработной платы, а показатель социально-экономической доступности CD равен 0,99. Эти препараты являются наиболее доступными для населения.
The price characteristics of the domestic pharmaceutical market of medicines of the N06BX group (other psychostimulants and nootropics)
Ценовые характеристики отечественного фармацевтического рынка лекарственных средств группы N06BX (прочие психостимуляторы и ноотропные средства)
Бурлака Б. С. - https://orcid.org/0000-0003-4539-7331; Белєнічев І. Ф. - https://orcid.org/0000-0003-1273-5314; Сінча Н. І. - https://orcid.org/0000-0003-3772-0960; Сінча К. А. - https://orcid.org/0000-0002-8608-2777; Ал Зедан Фаді - https://orcid.org/0000-0001-9596-2779
Keywords: аналіз ринку; цінова кон’юнктура; церебропротектори; коефіцієнт адекватності платоспроможності; коефіцієнт ліквідності; market analysis; price situation; cerebroprotectors; solvency adequacy ratio; liquidity ratio; анализ рынка; ценовая конъюнктура; церебропротекторы; коэффициент адекватности платежеспособности; коэффициент ликвидности