Особливості менеджменту ендометріоїдних кіст яєчників у пацієнток репродуктивного віку - Шаповал, Ольга Сергіївна; Воронцова, Л. Л.; Шаповал, О. С.; Shapoval, O. S.; Vorontsova, L. L. (My University, 2019)
Значне поширення ендометріоїдної хвороби, відсутність настання періоду стійкої ремісії, висока частота рецидивів захворювання зумовлюють існуючі труднощі менеджменту ендометріозу. Мета дослідження: вивчення ефективності різних схем лікування ендометріоїдніх кіст яєчників у пацієнток з раніше реалізованим репродуктивним потенціалом. Матеріали та методи. Обстежено 44 жінки у віці 17–49 років: 1-а група – 25 здорових невагітних жінок; 2-а група – 19 жінок з ендометріоїдними кістами яєчників, які отримували традиційне (2а підгрупа) та комплексне (2б підгрупа) лікування. Широкое распространение эндометриоидной болезни, отсутствие наступления периода стойкой ремиссии, высокая частота рецидива заболевания обуславливают существующие проблемы менеджмента эндометриоза. Цель исследования: изучение эффективности различных схем лечения эндометриоидных кист яичников у пациенток с ранее реализованным репродуктивным потенциалом. Материалы и методы. Обследованы 44 женщины в возрасте 17–49 лет: 1-я группа – 25 здоровых небеременных женщин; 2-я группа – 19 женщин с эндометриоидными кистами яичников, получавших традиционное (2а подгруппа) и комплексное (2б подгруппа) лечение. The wide spread of endometriosis disease, absence of the onset of a period of stable remission, high frequency of recurrence of the disease cause the existing problems of management of endometriosis. The objective: to study the effectiveness of various treatment regimens for endometriomas in patients with previously realized reproductive potential. Materials and methods. 44 women aged 17 to 49 years were examined: the first group consisted of 25 healthy nonpregnant women, the second group included 19 women, with endometriomas receiving the traditional (subgroup 2a) and complex (subgroup 2b) treatment.
Особенности менеджмента эндометриоидных кист яичников у пациенток репродуктивного возраста
Peculiarities of management of endometrioid ovarian cysts in patients of reproductive age
Keywords: ендометріоїдні кісти яєчників; репродуктивний вік; імунодіагностика; ультразвукове дослідження; імунокорекція; эндометриоидные кисты яичников; репродуктивный возраст; иммунодиагностика; ультразвуковое исследование; иммунокоррекция; endometriosis; reproductive age; immunodiagnostics; ultrasound; immunotherapy