Мікст-інфекція COVID-19 і грип: сучасний стан питання - Рябоконь, Олена Вячеславівна; Фурик, Олена Олександрівна; Рябоконь, Юрій Юрійович; Калашник, Кирило Вадимович; Riabokon, O. V.; Furyk, O. O.; Riabokon, Yu. Yu.; Kalashnyk, K. V. (My University, 2023)
Наведені сучасні дані про мікст-інфекцію, спричинену SARS-CoV-2 та вірусом грипу на різних етапах пандемії COVID-19. Початок пандемії COVID-19 збігся із сезонним ростом захворюваності на грип, що призводило до мікст-інфікування та підвищувало ризик летального висліду. Незважаючи на обмеженість ресурсів до тестування на інші респіраторні інфекції під час пандемії COVID-19, представлені в літературі дані свідчать про суттєві зміни перебігу мікст-інфікування, залежно від циркуляції домінуючого штаму SARSCoV- 2. Так, під час домінування штаму Омікрон SARSCoV- 2 збільшується кількість випадків грипу та, відповідно, мікст-інфікування. Частота мікст-інфекції COVID-19 та грип не висока, проте в цих випадках характерні яскравіша клінічна симптоматика та вищий ризик тяжчого ступеня хвороби, що потребує своєчасного тестування на ці обидві інфекції для вибору оптимального противірусного лікування. Вивчення особливостей формування «цитокінового шторму» є перспективним напрямком дослідження для подальшої розробки диференційних засобів імунотропного лікування. Профілактичні заходи повинні включати вакцинацію як проти COVID-19, так і проти грипу в умовах триваючої пандемії COVID-19 та з урахуванням сезонного грипу. SUMMARY. The paper presents current data on mixed infection caused by SARS-CoV-2 and the influenza virus at various stages of the COVID-19 pandemic. It is noted that the onset of the COVID-19 pandemic coincided with a seasonal increase in the incidence of influenza, which led to mixed infection and increased the risk of a fatal outcome. Despite the limited resources for testing for other respiratory infections during the COVID-19 pandemic, the data presented in the literature indicate significant changes in the course of mixed infection depending on the circulation of the dominant strain of SARS-CoV-2. During the circulation of the Omicron SARS-CoV-2 strain, there is an increase in the number of influenza cases and, accordingly, mixed infection. The frequency of mixed infection of COVID-19 and influenza is not high. However, in these cases, a greater severity of clinical symptoms and the risk of a more severe course of the disease are characteristic. This requires timely testing for both of these infections to decide the choice of antiviral treatment. The study of the peculiarities of “cytokine storm” formation is a promising direction of research for the further development of immunotropic treatment differential means. Preventive measures should include vaccination against both COVID-19 and influenza in the context of the COVID-19 pandemic and seasonal influenza.
Mixed infection of COVID-19 and influenza: current state of the issue
Рябоконь О. В. – https://orcid.org/0000-0002-7394-4649; Фурик О. О. – https://orcid.org/0000-0002-5196-7698; Рябоконь Ю. Ю. – https://orcid.org/0000-0002-2273-8511; Калашник К. В. – https://orcid.org/0000-0002-4532-8953.
Keywords: COVID-19; грип; вірусна інфекція; клініка; діагностика; лікування; прогноз; coronavirus disease COVID-19; influenza; viral infection; clinic; diagnosis; treatment; prognosis