Аналіз виживаності пацієнтів похилого та старечого віку з раком товстої кишки II-III стадій - Колеснік, Олексій Петрович; Кечеджиєв, Вячеслав Віталійович; Колесник, Іван Петрович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Хірургічне лікування онкологічних пацієнтів похилого і старечого віку стає все більш поширеним, у зв'язку з ростом кількості старіючого населення. Оптимізація хірургічного лікування літніх пацієнтів залишається актуальною проблемою через значну кількість супутніх захворювань і зниження функціональних резервів організму. Мета дослідження. Аналіз виживаності і визначення факторів ризику, які впливають на тривалість життя пацієнтів похилого та старечого віку з раком товстої кишки II-III стадій. Матеріал і методи. Проведено аналіз історій хвороби 40 пацієнтів похилого та старечого віку з раком товстої кишки II-III стадій, прооперованих в Запорізькому обласному клінічному онкологічному диспансері за 2016 р. Отримані результати. При аналізі виживаності відзначено, що загальна 2-х річна виживаність склала 80%. Аналіз виживаності в залежності від стадії показав, що загальна 2-х річна виживаність у пацієнтів з II стадією захворювання склала 91,3%, а у пацієнтів з III стадією - 64,7% (р <0,05). Загальна 2-х річна виживаність у чоловіків склала 68,2%, в той час як у жінок - 94,4% (р <0,05). У хворих з локалізацією пухлини в правій половині товстої кишки результати загальної виживаності були нижче, в порівнянні з пацієнтами з локалізацією пухлини в лівій половині (62,5% і 91,7% відповідно, р <0,05). Показники загальної 2-х річної виживаності у хворих з I, II, III ступенем крововтрати склали відповідно 94,4%, 83,3%, 50% (р <0,05).
Keywords: тези доповідей