Вплив рогівкового астигматизму на рефракційний результат при факоемульсифікації катаракти - Завгородня, Наталія Григорівна; Новікова, Валерія Юріївна (My University, 2019)
Як відомо, найбільшу частку від всіх внутрішньоочних хірургічних втручань займає оперативне лікування катаракти. «Золотим» рефракційним стандартом на сьогодні є отримання максимально передбачуваного і точного рефракційного результату у вигляді сферичного і астигматичного результату в межах ± 0,5 Д. Астигматизм від 0,75 Д і вище, на який страждають близько 30% населення в світі за даними літератури, призводить до суб'єктивно відчутного зниження гостроти зору та акомодаційної астенопії. Мета. Вивчити вплив рогівкового астигматизму на рефракційний результат при факоемульсифікації катаракти.