Оптимізація програми фізичної терапії після ендопротезування колінного суглобу - Завгородній, Богдан Сергійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес фізичної реабілітації пацієнтів після ендопротезування колінного суглоба. Предмет дослідження – оптимізована програма фізичної терапії для відновлення функцій колінного суглоба із застосуванням елементів протоколу FastTrack. Мета дослідження – розробити та експериментально обґрунтувати оптимізовану програму фізичної терапії для пацієнтів після ендопротезування колінного суглоба для прискореного відновлення рухливості, зниження рівня болю та покращення якості життя. Методи дослідження – аналіз і обробка наукової літератури, педагогічне спостереження, клініко-інструментальні методи (гоніометрія, ВАШ, індекс WOMAC) для оцінки функціонального стану суглоба, методи математичної статистики для порівняння результатів. Порівняльний аналіз отриманих даних показав, що використання програми FastTrack сприяє швидшому відновленню функціональних можливостей колінного суглоба та зменшенню больового синдрому. Результати підтверджують ефективність елементів FastTrack у комплексній реабілітації пацієнтів після ендопротезування. The object of the study is the rehabilitation process for patients after knee joint replacement. The subject of the study is an optimized physical therapy program for knee joint rehabilitation using elements of the Fast Track protocol. The purpose of the study is to develop and experimentally validate an optimized physical therapy program to accelerate recovery, reduce pain, and improve quality of life in patients after knee joint replacement. Research methods include analysis of scientific literature, pedagogical observation, clinical-instrumental methods (goniometry, VAS, WOMAC index) for evaluating joint function, and statistical methods for data comparison. Comparative analysis of the data showed that implementing the Fast Track program facilitates faster recovery of knee joint function and reduces pain levels. The findings confirm the effectiveness of incorporating Fast Track elements into the comprehensive rehabilitation program for patients’ post-knee replacement.
Keywords: ендопротезування; фізична реабілітація; колінний суглоб; програма FastTrack; класична фізична терапія; відновлення рухливості; зменшення болю; knee replacement; physical rehabilitation; knee joint; Fast Track program; classical physical therapy; mobility restoration; pain reduction