Прогностичне значення рівнів GDF 15 і NT-proBNP та ехокардіографічних показників у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду, що перенесли інфаркт міокарда на тлі артеріальної гіпертензії, за даними трирічного спостереження - Сиволап, Віктор Денисович; Земляний, Ярослав Вадимович; Syvolap, V. D.; Zemlyaniy, Ya. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Хронічна серцева недостатність зі збереженою фракцією викиду (СНЗФВ) належить до синдромів із несприятливим прогнозом. Мета роботи – оцінювання віддаленого прогнозу у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду, які перенесли інфаркт міокарда (ІМ) на тлі артеріальною гіпертензії (АГ), відповідно до ризику настання фатальних і нефатальних кардіоваскулярних подій протягом трирічного спостереження. Матеріали та методи. Обстежили 62 хворих (50 чоловіків, 12 жінок) на СНЗФВ, які перенесли ІМ із коморбідною АГ І–ІІІ ступенів важкості (середній вік – 64±1). Спостереження за пацієнтами здійснювали протягом трьох років. Як клінічні кінцеві точки враховува¬ли загальну смертність і смертність від серцево-судинних подій, повторний ІМ і випадки госпіталізації внаслідок декомпенсації СН, зареєстровані протягом трьох років після підписання інформованої згоди. Оцінювання внутрішньосерцевої гемодинаміки здійснили за допомогою ехокардіографії на апараті «VIVID 3 Expert» («General Electric», США) за стандартною методикою з використанням тканинної доплерографії. Рівні GDF 15 і NT-proBNP у сироватці крові визначали імуноферментним методом із використанням наборів реактивів Human GDF-15/MIC-1 ELISA («BioVendor», Чеcька республіка) та NT-proBNP ELISA Kit («Biomedica», Словацька республіка). Результати. Загальна смертність серед хворих на СНЗФВ, які перенесли ІМ на тлі АГ, за період спостереження становила 12,9 % (8 пацієнтів). З кардіоваскулярними захворюваннями асоціювалось 9,7 % випадків смерті (6 пацієнтів). У 24,2 % хворих (15 пацієнтів) була зареєстрована декомпенсація СН, що потребувала госпіталізації. Прогностичний потенціал для настання смертельних подій за даними трирічного спостереження мали GDF 15 (ВР=9,85; 95 % ДІ=2,83–34,07; Р<0,05), NT-proBNP (ВР=6,30; 95 % ДІ=1,39–28,49; Р<0,05) та Е/Е’ (ВР=4,05; 95% ДІ=1,19–13,77; Р<0,05). Прогностичний потенціал для настання нефатальних кардіоваскулярних подій за даними триріч¬ного спостереження мали GDF 15 (ВР=4,54; 95 % ДІ=2,41–8,57; Р<0,05) та співвідношення Е/Е’ (ВР=2,25; 95 % ДІ=1,47–3,44; Р<0,05).Висновки. Для прогнозування настання фатальних і нефатальних кардіоваскулярних подій у хворих на СНЗФВ, які перенесли ІМ на тлі АГ, найбільшу прогностичну значущість мали GDF 15 та Е/Е’. Chronic heart failure with preserved ejection fraction refers to syndromes with a poor prognosis.The aim – to evaluate the long-term prognosis in patients with heart failure with preserved ejection fraction after myocardial infarction on the background of hypertension, according to the risk of fatal and non fatal cardiovascular events during the three-year observation.Materials and methods. The study involved 62 patients (50 men and 12 women) with heart failure with preserved ejection fraction after myocardial infarction on the background of hypertension with comorbid hypertension (mean age 64±1 years old). Observation of patients was conducted for three years. As clinical endpoints are the overall mortality and mortality from cardiovascular events, myocardial infarction and re-hospitalization due to heart failure decompensation registered within three years after signing the informed consent. Assessment of intra¬cardiac hemodynamics conducted by echocardiography on apparatus “VIVID 3 Expert” (“General Electric”, USA) by the standard method using tissue Doppler. Levels GDF 15 and NT-proBNP in serum were determined using ELISA kits of reagents Human GDF-15 / MIC-1 ELISA (“BioVendor”, Czech Republic) and NT-proBNP ELISA Kit (“Biomedica”, Slovakia).Results. Overall mortality among patients with heart failure with preserved ejection fraction after myocardial infarction on the background of hypertension at the observation period was 12.9 % (8 patients). With cardiovascular disease was associated 9.7 % of deaths (6 patients). In 24.2 % of patients (15 patients) was registered decompensated heart failure requiring hospitalization. Predictive potential for occurrence of fatal events according to the three-year observation had 15 GDF (RR = 9.85; 95 % CI=2.83–34.07; p<0.05), NT-proBNP (RR = 6.30; 95 % CI=1.39–28.49; p<0.05) and E/E’ (RR=4.05; 95 % CI=1.19–13.77; p<0.05). Prognostic significance for occurrence of non-fatal cardiovascular events according to the three-year observation had GDF 15 (RR=4.54; 95% CI=2.41–8.57, p<0.05) and the ratio of E/E’ (RR=2.25; 95 % CI=1.47–3.44, p<0.05).Conclusions. To predict the occurrence of fatal and nonfatal cardiovascular events in patients with heart failure with preserved ejection fraction after myocardial infarction on the background of hypertension the highest predictive significance had GDF 15 and E/E’.
Prognostic value of GDF levels 15 and NT-proBNP and echocardiographic parameters in patients with heart failure with preserved ejection fraction, after myocardial infarction on the background of hypertension according to the three-year observation
Keywords: серцева недостатність; ростовий фактор диференціювання 15; інфаркт міокарда; гіпертензія; Heart Failure; Growth Differentiation Factor 15; Myocardial Infarction; Hypertension