Залежність тривалості лапароскопічної холецистолітотомії та лапароскопічної чотирьохпортової холецистектомії від статі хворих на безсимптомний холецистолітіаз - Сиволап, Дмитро Віталійович (My University, 2022)
Все більшого поширення набуває лапароскопічна холецистолітотомія – органозберігаюча операція з видалення жовчних каменів і збереженням жовчного міхура [1]. В останні роки лапароскопічна холецистолітотомія стала надзвичайно популярною в Китаї, але наукові повідомлення з Америки та Європи дуже рідкі. Попри певні переваги лапароскопічної холецистолітотомії над лапароскопічною холецистектомією відомості щодо зіставності тривалості цих оперативних втручань суперечливі. Y. Zhang та співавтори вважають, що немає суттєвої різниці в часі виконання та витратах при порівнянні лапароскопічної холецистолітотомії та лапароскопічної холецистектомії (р>0,05) [2].