Особливості післяінфарктного ремоделювання серця у хворих на Q-інфаркт міокарда та цукровий діабет 2 типу - Сиволап, Віктор Денисович; Михайловська, Наталія Сергіївна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено особливості післяінфарктного ремоделювання серця у 83 хворих на Q-інфаркт міокарда: 48 з цукровим діабетом 2 типу та 35 без цукрового діабету. У хворих з цукровим діабетом 2 типу в гострому періоді Q-інфаркту міокарда відзначено вірогідно вищий ступінь міокардіального стресу та жорсткості міокарда, дилятації камер серця на фоні збільшення індексу сферичності, погіршення систолічної та скоротливої функції, збільшення кількості хворих з псевдонормальним і рестриктивним типом діастолічної дисфункції лівого шлуночка. Показано, що цукровий діабет має істотний вплив на структурно-функціональну перебудову серця після перенесеного інфаркту міокарда, що підтверджується наявністю кореляційних зв’язків показників вуглеводного обміну з параметрами кардіогемодинаміки. Исследованы особенности постинфарктного ремоделирования сердца у 83 больных Q-инфарктом миокарда: 48 с сахарным диабетом 2 типа и 35 без сахарного диабета. Доказано, что у больных сахарным диабетом 2 типа в остром периоде Q-инфаркта миокарда наблюдается достоверно большая степень миокардиального стресса и жесткости миокарда, дилятации камер сердца на фоне увеличения индекса сферичности, ухудшения систолической, сократительной функции, увеличения количества больных с псевдонормальным и рестриктивным типом диастолической дисфункции левого желудочка. Показано, что сахарный диабет оказывает существенное влияние на структурно-функциональную перестройку сердца после перенесенного инфаркта миокарда, что подтверждается наличием корреляционных связей показателей углеводного обмена с параметрами кардиогемодинамики. Eculiarities of postinfarction heart remodelling in 83 patients with Q-myocardial infarction (48 patients with diabetes mellitus type 2 and 35 without diabetes mellitus) were investigated. It is proven that in patients with diabetes mellitus in acute period of Q-myocardial infarction myocardial stress and myocardial stiffness signiﬁcantly increase, spheric indices, heart cavity dilatation and deterioration of systolic, contractile function are observed; pseudonormal and restrictive diastolic dysfunction types frequency increases. It was shown that diabetes mellitus exerted considerable inﬂ uence on structural-functional heart change after myocardial infarction, that was conﬁ rmed by correlation connections of carbohydrate metabolism and cardio haemodinamic parameters.
Keywords: Q-інфаркт міокарда; цукровий діабет 2 типу; внутрішньосерцева гемодинаміка; ремоделювання; Q-инфаркт міокарда; сахарный диабет 2 типа; внутрисердечная гемодинамика; ремоделирование; Q-myocardial infarction; diabetes mellitus type 2; intracardiachemodynamics; remodelling