Клінічна ефективність і переносимість тіодарону у хворих на гострий інфаркт міокарда - Сиволап, Віктор Денисович; Назаренко, Олена Валеріївна; Кисельов, Сергій Михайлович; Лашкул, Дмитро Андрійович (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Мета дослідження полягала в оцінці клінічної ефективності та переносимості тіодарону («Артеріум»,Україна) у хворих на гострий інфаркт міокарда, що ускладнився розвитком фібриляції передсердь або фібриляції шлуночків. У дослідження включено 60 хворих (42 чоловіка й 18 жінок, середній вік 68 років). Ефективність тіодарону щодо відновлення синусового ритму у хворих з гострим інфарктон міокарда та фібриляцією передсердь склала 92,8%, оригінального аміодарону – 90,5%. Рецидивів фібриляції шлуночків в обох досліджуваних групах не спостерігалося. Переносимість тіодарону у більшості пацієнтів добра (93,3%). Побічних ефектів, що вимагали відміни препарату, не відзначено. Тіодарон є перспективним лікарським антиаритмічним засобом, що ефективно відновлює та підтримує синусовий ритм у хворих на гострий інфаркт міокарда з аритмічними ускладненнями. Використання препарату у таких хворих дозволяє зменшити гепатотоксичність тривалої терапії засобами антиагрегантної, ліпідознижуючої та гіпотензивної дії. Целью исследования была оценка клинической эффективности и переносимости тиодарона («Артериум», Украина) у больных острым инфарктом миокарда, осложнившимся развитием фибрилляции предсердий или фибрилляции желудочков. В исследование включено 60 больных (42 мужчины и 18 женщин, средний возраст 68 лет). Эффективность тиодарона по восстановлению синусового ритма у больных с острым инфарктом миокарда и фибрилляцией предсердий составила 92,8%, оригинального амиодарона – 90,5%. Рецидивов фибрилляции желудочков в обеих группах не наблюдалось. Переносимость тиодарона у большинства пациентов была хорошей (93,3%). Побочные эффекты, требующие отмены препарата, не отмечены. Тиодарон является перспективным лекарственным антиаритмичным средством, эффективно восстанавливающим и поддерживающим синусовый ритм у больных острым инфарктом миокарда, осложненным аритмией. Использование препарата у таких больных позволяет уменьшить гепатотоксичность длительной терапии средствами антиагрегантного, липидопонижающего и гипотензивного действия. The aim of research was estimation of Thiodaron clinic effi ciency and tolerance in patients with acute myocardial infarction and atrial fi brillation or ventricle fi brillation. The study included 60 patients (42 men and 18 women, middle age 68 years). Thiodaron effi ciency to sinus rhythm recovery in patients with AMI and AF was 92,8%, original amiodaron – 90,5%. VF recurrence was not observed in both groups. Thiodaron tolerance in the most patients was good (93,3%). Side effects that require drug withdrawal weren't noted. Thiodaron is perspective antiarrhythmic drug that recovers and keeps up sinus rhythm in patients with AMI and arrhythmia. Thiodaron use in patients with AMI enabled to reduce hepatotoxicity of prolonged therapy by antiagregants, statins and hypotensive drugs.
Keywords: інфаркт міокарда; тіодарон; фібриляція передсердь; инфаркт миокарда; тиодарон; фибрилляция предсердий; acute myocardial infarction; thiodaron; atrial fi brillation