Оцінка ефективності комбінованого лікування ізольованих вогнепальних поранень м’яких тканин - Завгородній, Сергій Миколайович; Котенко, О. І.; Zavhorodnii, S. M.; Kotenko, O. I. (My University, 2024)
Проведено аналіз 120 пацієнтів з вогнепальними осколковими сліпими пораненнями м’яких тканин. Хворі були розділенні на дві групи в залежності від термінів накладання швів. Методи лікування основної групи були модифіковані шляхом поєднання накладання швів з введенням збагаченої тромбоцитами аутоплазму в рану. Було отримано результати, які свідчать що частота післяопераційних ускладнень у хворих основної групи значно зменшилась (підгрупа С) нагноєння рани було виявлено у 2 (3,33%) пацієнтів(U=120,00, p=0,000001). А у підгрупі D утворення сероми виявлено у одного пацієнта (1,67%) (U=220,00, p=0,0385), тоді як у групі порівняння 24 (40,00%) пацієнтів. Строки стаціонарного лікування поранених в групі порівняння (підгрупа А) склали 21±2,3 дні, тоді як у основній групі (підгрупа С) цей показник становив 16±3,1 днів (U=290,00, p=0,0354). В групі порівняння (підгрупа В) тривалість стаціонарного лікування була 27±3,5 днів, натомість у основній групі (підгрупа D) – 22±2,1 дня. Модифікаційний метод лікування вогнепальних осколкових сліпих поранень м’яких тканин достовірно зменшував кількість післяопераційних ускладнень та пришвидшував строки стаціонарного лікування пацієнтів, що говорить про антибактеріальні, фунгіцидні та регенеративні можливості збагаченої тромбоцитами аутоплазми. An analysis of 120 patients with gunshot shrapnel blind wounds of soft tissues was carried out. Patients were divided into two groups depending on the timing of suturing. The treatment methods of the main group were modified by combining suturing with the introduction of platelet-rich autoplasma into the wound. The results showed that the incidence of postoperative complications in patients of the main group was significantly reduced (subgroup C), wound suppuration was detected in 2 (3.33%) patients (U=120.00, p=0.000001). And in subgroup D, seroma formation was detected in one patient (1.67%) (U=220.00, p=0.0385), while in the comparison group 24 (40.00%) patients were diagnosed. The duration of inpatient treatment of the wounded in the comparison group (subgroup A) was 21±2.3 days, while in the main group (subgroup C) this indicator was 16±3.1 days (U=290.00, p=0.0354). In the comparison group (subgroup B), the duration of inpatient treatment was 27±3.5 days, while in the main group (subgroup D) it was 22±2.1 days. The modification method of treatment of gunshot shrapnel blind wounds of soft tissues significantly reduced the number of postoperative complications and accelerated the duration of inpatient treatment, which indicates the antibacterial, fungicidal and regenerative capabilities of platelet-rich autoplasma.
Evaluation of the efficiency of combined treatment of isolated gunshot injuries of soft tissues
Keywords: вогнепальна рана; аутоплазма; вторинні шви; gunshot wound; autoplasm; secondary sutures