Маркетингові дослідження ринку лікарських і косметичних засобів, що призначені для застосування при різних формах алопеції - Ярема, І. О.; Федоровська, М. І.; Соколова, Л. В.; Ярема, И. А.; Федоровская, М. И.; Соколова, Л. В.; Yarema, I. O.; Fedorovska, M. I.; Sokolova, L. V. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Асортимент лікарських засобів для лікування алопеції на фармацевтичному ринку України представлений переважно препаратами закордонного виробництва, які зазвичай мають високу вартість. З метою вивчення номенклатури лікарських засобів і космецевтиків для терапії різних видів облисіння, що зареєстровані в Україні, встановлення співвідношення кількості вітчизняних і закордонних препаратів, порівняльного аналізу за вартістю, формою випуску, вмістом діючих речовин здійснили маркетинговий аналіз за Державним реєстром лікарських засобів та іншими офіційними джерелами фахової інформації. Виявили, що найбільшу частку становлять лікарські засоби у формі шампунів і розчинів для місцевого застосування. Номенклатура закордонних препаратів значно ширша, ніж вітчизняних. Асортимент ліків при андрогенній алопеції представлений лише синтетичними засобами з міноксидилом і фінастеридом. Це свідчить про доцільність розробки нових препаратів на основі рослинних субстанцій (екстракту плодів пальми сабаль і настойки софори японської) для лікування цієї форми облисіння. Ассортимент лекарственных средств для лечения алопеции на фармацевтическом рынке Украины представлен преимущественно препаратами зарубежного производителя, которые зачастую имеют высокую стоимость. С целью изучения номенклатуры зарегистрированных в Украине лекарственных средств и космецевтиков для терапии различных видов облысения, установления соотношения количества отечественных и зарубежных препаратов, сравнительного анализа по стоимости, форме выпуска, содержанию действующих веществ выполнили маркетинговый анализ по данным Государственного реестра лекарственных средств и других официальных источников специализированной информации. Установлено, что наибольшую долю составляют лекарственные средства в форме шампуней и растворов для местного применения. Номенклатура иностранных препаратов значительно шире, чем отечественных. Ассортимент препаратов при андрогенной алопеции представлен только синтетическими средствами с миноксидилом и финастеридом. Это свидетельствует о целесообразности разработки новых препаратов на основе растительных субстанций (экстракта плодов пальмы сабаль и настойки софоры японской) для лечения данной формы облысения. Aim. The range of medicines for the alopecia treatment on the Ukrainian pharmaceutical market is represented mainly with drugs of foreign origin of high price. The purpose of our study was to investigate registered in Ukraine drugs and cosmeceuticals, wish are used for the treatment of various types of alopecia, to set the ratio between domestic and foreign drugs, to make a comparative analysis of the cost, dosage forms, content of active ingredients. Methods and results. It has been established that the greatest proportion is represented by drugs in the form of shampoos and topical solutions; nomenclature of foreign medicines is much wider than national. Conclusion. The range of drugs for androgenic alopecia is characterized only by synthetic minoxidil and fi nasteride. This fact indicates the advisability of new drugs developing for this form of hair loss on the basis of plant substances (dry extract of Saw palmetto and the tincture of Japanese Sophora).
Маркетинговые исследования рынка лекарственных и косметических средств, предназначенных для применения при различных формах алопеции
Marketing researches of medicinal and cosmetic remedies intended for applying in various forms of alopecia
Keywords: маркетингові дослідження; андрогенна алопеція; космецевтики; маркетингове исследования; андрогенная алопеция; космецевтики; marketing; androgenetic alopecia; cosmetics