Дисфункція жирової тканини у хворих на цукровий діабет 2 типу - Солов'юк, Олександр Олегович; Назаренко, Олена Валеріївна; Солов’юк, Олена Анатоліївна; Кулинич, Роман Леонідович; Soloviuk, O. O.; Nazarenko, O. V.; Soloviuk, O. A.; Kulinych, R. L. (My University, 2025)
Мета роботи — оцінити рівень оментину у осіб з ЦД 2 типу та встановити взаємозв’язок між його вмістом в крові і показниками метаболізму у вказаної категорії осіб. Матеріал та методи. Було обстежено 69 осіб із ЦД 2 типу. До першої групи увійшли 42 особи з надлищковою масою тіла або ожирінням. Другу групу склали 27 осіб з нормальною масою тіла. В якості контрольної групи було проведено обстеження 19 практично здорових осіб. Вміст оментину в крові проводили методом імуноферментного аналізу. В якості показників метаболізму визначали рівень глікованого гемоглобіну, показників ліпідів за рутинними методиками. Статистичну значимість міжгрупових розбіжностей визначали за методом Mann-Whitney, достовірними вважали відмінності при рівні значущості < 0,05. Результати. У пацієнтів з ЦД 2 типу та надлишковою масою тіла було встановлено достовірно нижчий рівень оментину порівняно з особами, які мали нормальну масу тіла. У хворих на ЦД 2 типу в поєднанні з надлишковою масою тіла рівень оментину був нижче при незадовільній компенсації діабету, тривалому перебігу хвороби. У вказаних осіб рівень вміст оментину корелював з показниками вуглеводного, ліпідного обміну. Висновки. У хворих на ЦД 2 типу дисфункція жирової тканини характеризувалася оментином, вміст якого в крові був нижче при надлишковій масі тіла та ожирінні. Рівень оментину у вказаних осіб асоціювався з декомпенсацією діабету та високим рівнем ліпідів крові. The aim of the study was to assess the level of omentin in people with type 2 diabetes and to establish the relationship between its content in the blood and metabolic indicators in the specified category of people. Material and methods. 69 people with type 2 diabetes were examined. The first group included 42 people with overweight or obesity. The second group consisted of 27 people with normal body weight. As a control group, 19 practically healthy people were examined. The content of omentin in the blood was carried out by enzyme immunoassay. As indicators of metabolism, the level of glycated hemoglobin, lipid indexes was determined by routine methods. The statistical significance of intergroup differences was determined by the Mann-Whitney method, differences were considered reliable at a significance level < 0.05. Results. In patients with type 2 diabetes and overweight, a significantly lower level of omentin was found compared to individuals with normal body weight. In patients with type 2 diabetes in combination with overweight, the level of omentin was lower with unsatisfactory compensation of diabetes, a long course of the disease. In these individuals, the level of omentin content correlated with indicators of carbohydrate and lipid metabolism. Conclusions. In patients with type 2 diabetes, adipose tissue dysfunction was characterized by omentin, the content of which in the blood was lower with overweight and obesity. The level of omentin in these individuals was associated with decompensation of diabetes and high levels of blood lipids.
Dysfunction of adipose tissue in patients with type 2 diabetes mellitus
Keywords: цукровий діабет 2 типу; оментин; декомпенсація; ожиріння; вуглеводний обмін; type 2 diabetes mellitus; omentin; decompensation; obesity; carbohydrate metabolism